Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este noua tulpină Covid-19 mai contagioasă? „Nu există dovezi clare”, spune un cercetător american

tulpina_covid.png

A doua zi cu aproape 1000 de cazuri de infectare cu SARS COV 2
A doua zi cu aproape 1000 de cazuri de infectare cu SARS COV 2
Sursa imaginii: 
© Handout National Institutes of Health/AFP/rfi.fr

În Statele Unite se efectuează studii pentru a înțelege dacă noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie este mai contagioasă.

Moncef Slaoui, consilier șef al programului de vaccinare Operation Warp Speed, a anunțat recent că se așteptă ca experimentele de laborator să demonstreze că noua tulpină răspunde la vaccinurile și tratamentele existente.

În timp ce mai multe țări și-au închis granițele cu Marea Britanie, Slaoui a spus că este posibil ca tulpina să fie răspândită de mult în Marea Britanie - doar că oamenii de știință nu o căutaseră până acum, de aici și impresia de creștere a numărului de cazuri.

"Nu există dovezi clare că această tulpină este de fapt mai transmisibilă (dar) există dovezi clare că ea este răspândită", a spus cercetătorul în domeniul vaccinurilor.

"Poate că abia acum a ieșit la suprafață această tulpină și drept urmare, vedem o creștere a numărului de cazuri sau poate că are o transmisibilitate mai mare".

„Cert este că noua tulpină nu este mai patogenă”, a continuat el, ceea ce înseamnă că nu s-a demonstrat că provoacă afecțiuni mai severe.

În ceea ce privește problema contagiozității, pentru a determina cauza și efectul, ar trebui efectuate experimente pe animale în care acestea să fie infectate în mod deliberat, a spus Slaoui.

Acest experiment ar arăta nivelul de încărcare virală necesar pentru a infecta un alt animal.

Institutele Naționale pentru Sănătate (NIH) au demarat deja studii de laborator asupra noii tulpinii pentru a determina dacă anticorpii împotriva tulpinii dominante de Covid-19 vor fi eficienți împotriva acesteia, a spus Slaoui.

"Acesta este probabil rezultatul scontat", a spus el.

Testele se vor baza pe anticorpi preluați de la pacienții vindecați, anticorpi rezultați în urma vaccinurilor și anticorpi sintetici dezvoltați în laborator, fapt ce dura câteva săptămâni.

Slaoui a adăugat că anticorpii produși ca răspuns la vaccinurile Covid-19 vor continua să fie eficienți, deoarece se unesc cu mai mulți „epitopi” sau regiuni ale proteinei spike.

Proteina spike este o moleculă tridimensională pe care virusul o folosește pentru a invada celulele umane, ea este cea care conferă microbului ”coroana” sau aspectul de "corona".

Șansele ca o singură mutație să modifice toate aceste regiuni simultan sunt "extrem de mici", a spus el.

Totuși, el a avertizat: „Posibilitatea ca într-o zi, undeva, un virus să nu fie afectat de răspunsul protector produs de vaccin este imposibil de exclus, așa că trebuie să fim  vigilenți”.

În altă ordine de idei, NIH planifică, de asemenea, un studiu clinic care implică persoanele alergice pentru a vedea cum răspund la vaccinurile Pfizer și Moderna, a spus Slaoui.

Decizia vine după ce mai multe persoane din SUA și Marea Britanie au avut reacții alergice la vaccinul Pfizer.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr

Editor Șerban Georgescu