Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Vaccinul Oxford AstraZeneca a fost omologat oficial

vaccine_oxford.jpg

Vaccin Coronavirus Oxford AstraZeneca
Sursa imaginii: 
www.ft.com

Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie, primele doze urmând să fie administrate luni 3 ianuarie 2021. Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze - suficient pentru a vaccina 50 de milioane de oameni.

Ministrul sănătății, Matt Hancock a declarat că împreună cu cele 30 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, Marea Britanie dispune acum de suficiente doze de vaccin pentru a acoperi întreaga populație.

Anunțul survine în timp ce mai multe milioane de oameni din Anglia se așteaptă să fie plasați în cel mai ridicat nivel patru de restricții – carantină pe fondul numărului crescut de cazuri de infectare cu Coronavirus.

Marți, 53.135 de noi cazuri de Covid au fost înregistrate în Marea Britanie - cea mai mare creștere de o singură zi de când au început testele de masă - precum și alte 414 decese în termen de 28 de zile de la un test pozitiv.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost conceput în primele luni ale anului 2020, testat pe primul voluntar în aprilie și de atunci a trecut prin studii clinice la scară largă care au implicat mii de oameni. El reprezintă o colaborare în Universitatea Oxford și concernul farmaceutic AstraZeneca.

"Este o realizare mult așteptată care ne aduce mai aproape de sfârșitul acestei pandemii. Vaccinul Oxford AstraZeneca are proprietățile necesare pentru a asigura o distribuție facilă atât în zone greu accesibile cât și în zone defavorizate (ținând cont că este și foarte ieftin)", a declarat la RFI imunologul Ștefan Dascălu de la Universitatea Oxford.

"Vaccinul a fost aprobat în doua doze la fel de mari, iar acest regim de dozaj a fost demonstrat sigur și eficient. Important este că indiferent de regimul de dozaj care a fost testat în studiul clinic, acest vaccin previne în proporție de până la 100% cazurile severe de COVID-19. Faptul că a fost aprobat acum reprezintă încă o victorie pentru omenire în fața virusului SARS-CoV-2.", a adăugat el.

Vaccinare în masă

Acest vaccin este mult mai ușor de transportat și stocat la temperaturi de frigider obișnuit, spre deosebire de vaccinul Pfizer/Biontech care trebuie păstrat la temperaturi de - 70C. Vaccinul Oxford-AstraZeneca este și mai ieftin, o doză costând 2 lire sterline, față de 15 lire pentru o doză de vaccin Pfizer/Biontech.

Margaret Keenan
Margaret Keenan, prima persoană din lume care a primit un vaccin omologat oficial a fost vaccinată a doua oară după trei săptămâni
Sursa imaginii: 
Getty Images

Aprobarea vaccinului Oxford-AstraZeneca marchează un moment decisiv major în pandemie. Aceasta va duce la o extindere masivă a campaniei de imunizare din Marea Britanie, menită să readucă viața la normal.

Trecerea la administrarea unui număr cât mai mare de persoane posibil a primelor doze din oricare vaccin aprobat dublează efectiv numărul de persoane cărora li se oferă o anumită protecție. A doua doză, care oferă protecție maximă, va veni până la trei luni mai târziu.

Peste 600.000 de oameni din Marea Britanie au fost vaccinați de când Margaret Keenan a devenit prima din lume care a obținut vaccinul  în afara unui studiu clinic, pe data de 8 decembrie. Ea a primit și a doua doză pe 29 decembrie. Vaccinul Oxford-AstraZeneca va duce la o creștere semnificativă a vaccinării, deoarece este ieftin și ușor de produs în masă.