Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Combinarea vaccinurilor și spațierea dozelor pot da efect pozitiv

vaccin_coronavirus.jpg

In timp ce autoritatile sustin ca vaccinarea trebuie accelerata, un studiu recent indică faptul că intenția de imunizare a crescut semnificativ.
In timp ce autoritatile sustin ca vaccinarea trebuie accelerata, un studiu recent indică faptul că intenția de imunizare a crescut semnificativ.
Sursa imaginii: 
Getty Images

Combinarea diferitelor vaccinuri și mărirea intervalului dintre doze la aceeași persoană ar putea mări protecția împotriva Coronavirus, sugerează studii făcute de cercetători britanici. Implicațiile acestor rezultate ar putea ajuta lupta împotriva Covid.

Studiul Com-Cov, efectuat de National Immunization Schedule Evaluation Consortium, va implica peste 800 de voluntari cu vârsta peste 50 de ani în Anglia. Unii vor primi vaccinul Oxford-AstraZeneca urmat de vaccinul Pfizer-BioNTech sau invers - la patru sau 12 săptămâni distanță.

Alte vaccinuri aprobate de autoritățile de reglementare ar putea fi adăugate. Ministrul vaccinurilor, Nadhim Zahawi, a declarat că guvernul a acordat aproximativ 7 milioane de lire sterline pentru finanțarea studiului, dar că nu va publica rezultatele până în vară, așa că "în acest moment, nu schimbăm nimic”.

Alți cercetători britanici au ajuns la concluzia că o doză de vaccin Pfizer / BioNTech oferă  o protecție de aproximativ 90% Covid pe 21 de zile, conform unei analize a programului de vaccinare în masă al Israelului, lider mondial în această privință.

Analiza datelor, efectuată de cercetători de la Universitatea din Anglia de Est, cu finanțare guvernamentală din Marea Britanie, este contrară unui studiu anterior din Israel, care sugerează că o singură doză poate să nu ofere o protecție adecvată.

Prof Nachman Ash, responsabil cu programul de vaccinare israelian, a declarat luna trecută că o singură doză pare "mai puțin eficientă decât am crezut” și, de asemenea, este mai mică decât sugerase Pfizer. Pfizer a spus că eficacitatea a fost de 52% după o singură doză.

Însă prof. Paul Hunter și dr. Julii Brainard, de la Universitatea din Anglia de Est, spun că reanalizarea datelor, care nu a fost evaluată de către colegi, arată o protecție ridicată chiar înainte ca cea de-a doua doză să fie administrată la 21 de zile. Cu toate acestea, ei avertizează că riscul de infecție s-a dublat în primele opt zile după vaccinare - posibil pentru că oamenii au devenit mai puțin precauți.

"Am constatat că eficacitatea vaccinului a fost încă aproape zero până la aproximativ 14 zile după ce oamenii au fost vaccinați. Dar, după ziua 14, imunitatea a crescut treptat zi de zi la aproximativ 90% în ziua 21 și apoi nu s-a mai îmbunătățit. Toate îmbunătățirile observate au fost înainte de a doua doză." a spus profesor Hunter

"Acest lucru arată că o singură doză de vaccin protejează foarte bine, deși poate dura până la 21 de zile pentru a realiza acest lucru.” a adăugat el.

Teorie vs practică

Confirmarea acestor ipoteze ar sprijini acțiunea de spațiere a dozelor la aceeași persoană de la trei la 12 săptămâni, așa cum a fost menționată de autoritățile britanice. 

"Un astfel de studiu este esențial în momentul de față ținând cont că este foarte probabil să fie necesare vaccinări periodice din cauză că nu cunoaștem încă durata efectiva a imunității post-vaccinale. Majoritatea vaccinurilor folosesc proteina 'Spike' din cadrul virusului SARS-CoV-2 pentru a declanșa răspunsul imun, combinarea vaccinurilor ar putea fi la fel de bună ca administrarea lor pe cont propriu.

Dacă acest lucru va fi confirmat, eliminăm practic complicațiile logistice administrării aceluiași vaccin unui singur pacient. Studiile acestea vor evalua atât eficienta regimului de dozaj combinat și în primul rând siguranța vaccinurilor." a declarat la RFI imunologul Ștefan Dascălu, doctorand al Universității Oxford.

"Nu tot ce are sens teoretic funcționează în practica medicală. De aceea trebuie mai întâi confirmat studiul și apoi modificată recomandarea clinică. Prelungirea duratei de administrare și amestecarea vaccinurilor nu este deocamdată dovedită ca eficientă sau sigură, oricât de mult ar dori politicienii și unii cercetători să susțină aceste lucruri.", avertizează însă medicul pneumolog Tudor Toma de la un spital universitar din Londra, într-un comentariu la RFI.