Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Care sunt efectele secundare ale vaccinurilor?

efecte_secundare_vaccin.jpg

Vaccinare anti-Covid
Durerea sau umflătura în zona inoculării este cel mai frecvent efect secundar
Sursa imaginii: 
Shutterstock

Aproximativ una din trei persoane cărora li s-a administrat recent un vaccin anti-Covid în Marea Britanie raportează unele efecte secundare. Niciunul nu a fost grav - unul comun a fost o durere în jurul locului de injectare, rezultă dintr-un amplu studiu

Experții spun că rezultatele, de la aproximativ 40.000 de persoane - în principal lucrători din domeniul sănătății - sunt liniștitoare pentru milioanele de persoane vaccinate.

Unele efecte secundare sunt de așteptat și nu este un lucru rău, spun ei. Aceasta nu este boala în sine, ci răspunsul organismului la vaccin.

Vaccinurile anti-Covid nu conțin virusul pandemic și nu pot da oamenilor boala. În schimb, ele folosesc o versiune inofensivă sau o parte a Coronavirus pentru a învăța corpul cum să recunoască și să lupte cu adevăratul virus, la nevoie.

Cercetătorii au cerut feedback, printr-o aplicație, de la persoanele care au primit cel puțin o doză de vaccin Pfizer-BioNTech până la începutul lunii ianuarie.

Echipa aplicației Zoe a găsit următoarele:

• 37% au prezentat unele “efecte secundare” locale, cum ar fi durerea sau umflarea în apropierea locului injectării, după prima lor doză, crescând la aproximativ 45% din cei 10.000 care au primit două doze;

• 14% au avut cel puțin un efect secundar asupra întregului corp (sistemic) - cum ar fi febră, dureri sau frisoane - în decurs de șapte zile de la prima doză, crescând la aproximativ 22% după a doua doză.

Aceste efecte secundare au dispărut în câteva zile. Toate studiile medicale și experiențele din lumea reală de până acum sugerează că vaccinurile sunt sigure și eficiente.

Verificările continuă

Medicii spun că persoanele cu antecedente de reacții alergice semnificative, mai degrabă decât alergii generale, nu ar trebui să primească vaccinul Pfizer-BioNTech sau vaccinul similar Moderna, totuși, din cauza unui număr mic de reacții alergice care necesită tratament.

Vaccin Pfizer
Efectele secundare ale vaccinurilor sunt urmărite în lumea întreagă
Sursa imaginii: 
Getty Images

Verificările privind siguranța vor continua în întreaga lume, iar în Marea Britanie, oamenii pot raporta îngrijorări prin sistemul de cartonaș galben al Agenției de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale (MHRA).

Dr. Anna Goodman, de la Spitalul Guy și St Thomas, din Londra, care a efectuat studii cu alte vaccinuri împotriva Coronavirus, de la Oxford-AstraZeneca și Novavax, a spus că efectele secundare pot fi neplăcute, dar a sugerat că sistemul imunitar răspunde la vaccin.

Oamenii încă mai au nevoie să respecte regulile de distanțare socială, deoarece protecția poate să nu fie 100%. Cei cu efecte secundare ușoare, cum ar fi o durere de braț, ar putea lua Paracetamol, a spus ea.

“În general, majoritatea oamenilor ar trebui să fie liniștiți de aceste date”, a declarat la BBC cercetătorul principal în aplicația Zoe, Prof Tim Spector.

El a spus că oricine are febră sau alte simptome care ar putea sugera infecția cu Coronavirus ar trebui să fie testat, chiar dacă a fost vaccinat.