Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Tulpina sud-africană se răspândește - cât de grav e?

stefan_dascalu.jpg

Ștefan Dascălu
Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford
Sursa imaginii: 
Ștefan Dascălu

Guvernul britanic a anunțat detectarea a 147 de cazuri de Coronavirus, tulpina sud-africană. Această variantă pafre una mai severă decât cea britanică și guvernul sud-african a decis sistarea inoculării cu vaccinul Oxford AstraZeneca, considerat a fi ineficent împotriva formelor ușoară și medie a bolii Covid-19.

Ștefan Dascălu este imunolog și doctorand al Universității Oxford și evaluează această apariției a noii tulpini în Marea Britanie și consecințele ei.

Ștefan Dascălu: Momentan, tulpinile detectate în cadrul testelor respective sunt la un nivel destul de scăzut cu restul care se află dominante aici în Marea Britanie. Totuși faptul că aceste cazuri au fost detectate reprezintă un motiv de îngrijorare, fiindcă asta înseamnă că această nouă tulpină se află în circulație la un nivel detectabil.

Ceea ce se va întâmpla cu ea, evident urmează să vedem, ideea este însă că poate să înceapă să înlocuiască restul tulpinilor aflate în circulație și practic în câteva luni de zile să ne aflăm la un nivel foarte ridicat cu această nouă tulpină.

Reporter: Africa de Sud a oprit inoculările cu vaccinul AstraZeneca nu este eficient în cazul unor forme ușoare și medii ale maladiei Covid-19.

Ștefan Dascălu: În primul rând datele din studiul respectiv nu au fost publicate, eu cel puțin nu le-am văzut, în același timp trebuie să ne gândim că formele ușoare sau medii de Covid-19 pot apărea și în urma vaccinării, dar ideea este că prin vaccinare noi vrem să reducem formele severe.

Vaccin Coronavirus Oxford AstraZeneca
Vaccinul anti-Coronavirus este dezvoltat de Universitatea Oxford în colaborare cu concernul AstraZeneca
Sursa imaginii: 
Sky News

Din câte am înțeles, acest studiu nu a urmărit reducerea cazurilor severe, a inclus un număr mic de participanți și din câte am înțeles aceștia făceau parte din categorii care nu sunt la risc. Deci practic până se va face o evaluare completă a eficacității vaccinului împotriva noii tulpini nu putem cunoaște dacă vaccinul este bun sa nu împotriva tulpinii sud-africane.

Important de precizat este că folosește același imunogen în cadrul vaccinului ca și celelalte care au fost deja demonstrate eficiente împotriva noii tulpini. Sigur, metoda de livrare poate să influențeze eficacitatea vaccinului, dar intuitiv nu ne așteptăm la acest lucru.

Să sperăm că studiile vor demonstra că vaccinul Oxford AstraZeneca rămâne eficient, nu neapărat împotriva cazurilor simptomatice, dar împotriva cazurilor severe, care este până la urmă finalul la care vrem să ajungem prin vaccinare, ne interesează să prevenim și să împiedicăm supra-saturarea sistemelor de sănătate și asta înseamnă spitalizările și complicațiile severe cauzate de virusul Sars-Cov-2.

Reporter: Un alt studiu arată că vaccinul Oxford AstraZeneca este eficient împotriva variantei britanice, inclusiv la persoanele de peste 70 de ani.

Ștefan Dascălu: Studiul respectiv nu a arătat doar că vaccinul este eficient la persoanele vârstnice, dar a arătat că este capabil să reducă rata de pozitivare confirmată prin testul PCR, cu mult mai mult decât era înainte cu acest regim dublu de dozaj, deci practic s-a ajuns chiar după o singură doză la un interval de timp să se reducă rata de pozitivare mult mai mult decât înainte, eficiența protecției crescând la 75 – 76% după o singură doză, iar după a doua doză eficacitatea crește la un nivel de 85 - 86%.

Aceasta împotriva tulpinii britanice care este dominantă la ora actuală în Regatul Unit, împotriva căreia vaccinul este foarte bun.

Toate aceste lucruri, ținând cont că noile tulpini vor apărea în continuare, evident asta implică faptul că la un moment dat vaccinurile s-ar putea să nu mai fie eficiente, fie în prezent împotriva tulpinii sud-africane, fie în viitor împotriva unei alte tulpini, ideea este că noi având aceste vaccinuri deja dezvoltate și testate pentru siguranță și eficacitate, le vom putea adapta într-un scenariu similar, așa cum facem de altfel în fiecare an împotriva virusului gripal.

Reporter: De altfel, cercetătorii de la Universitatea Oxford care colaborează cu concernul AstraZeneca au spus că se așteaptă la adaptarea vaccinului la noile tulpini.


Vaccin Coronavirus
Vaccinurile vor trebui adaptate pentru a fi eficiente împotriva noilor tulpini
Sursa imaginii: 
Getty Images

Ștefan Dascălu: Este un scenariu la care lucrăm în momentul de față, cu siguranță vor trebui adaptate vaccinurile în viitor și ținând cont că imunitatea nu este permanentă, cel puțin asta cunoaștem în urma infecției naturale, adaptarea vaccinurilor existente în viitor va fi necesară și totodată fi mult mai ușor de făcut decât testarea clinică pe o durată de un an până când vaccinurile au fost aprobate.

Reporter: Și evident acest lucru poate duce și la scăderea costului pe doză.

Ștefan Dascălu: Da, automat avantajul principal al vaccinului Oxford AstraZeneca, pe lângă transport și stocare mult mai permisivă este costul mult mai redus față de alte vaccinuri, ținând cont că se bazează pe o livrare clasică a agentului imunogen, în comparație cu cele pe bază de ARN-mesager, ca Pfizer/Biontech și Moderna.

Reporter: Se pare că Marea Britanie, în pofida faptului că a fost cea mai afectată țară din Europa de pandemia de Coronavirus, a reușit să devină lider european în procesul de vaccinare, cu peste 12 milioane de imunizări.

Ștefan Dascălu: Marea Britanie a început implementarea vaccinurilor încă din toamnă și a făcut-o practic într-un ritm foarte accelerat în sensul că infrastructura și logistica din spatele administrării vaccinurilor a fost pusă la punct foarte repede.

Sigur, au existat și aici probleme și există în continuare, dar faptul că a existat o mobilizare extrem de rapidă, că au fost aprobate aceste vaccinuri a căror aprobare a durat mult mai mult timp în alte părți, au dus cumulat la acoperire vaccinală mult mai mare în momentul de față în Marea Britanie.

 
Ascultați interviul cu Ștefan DASCĂLU realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ