Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Dozele de vaccin nu trebuie distanțate mai mult de șase săptămâni"

ugur_sahin.jpg

Ugur Sahin
Profesorul Ugur Sahin spune că intervalul maxim de timp dintre două doze de vaccin anti-Covid nu trebuie să depășească șase săptămâni
Sursa imaginii: 
Sky News

Omul de știință din spatele vaccinului Pfizer / BioNTech COVID-19 a declarat că intervalul dintre prima și a doua doză nu trebuie să depășească șase săptămâni. La ora actuală a aprovizionarea cu acest vaccin întâmpină dificultăți în mai multe țări.

Directorul executiv al BioNTech, profesorul Ugur Sahin, a comentat decizia Regatului Unit de a întârzia a doua doză cu până la 12 săptămâni pentru a permite mai multor persoane să primească rapid o primă doză.

Ca om de știință, nu m-ar deranja dacă a doua doză de vaccin se administrează trei săptămâni, patru săptămâni, poate cinci săptămâni, chiar și până la șase săptămâni ar putea fi în continuare în regulă.” a declarat profesorul Sahin la Sky News

"Dar nu aș întârzia mai mult. Ca om de știință cred că nu este bine să mergi mai mult de șase săptămâni" a mai adăugat el.

Prof. Sahin a recunoscut că guvernele au decizii dificile de luat ținând cont de stocul limitat de doze, dar a adăugat că trebuie recunoscută protecția limitată oferită de o singură doză.

În decembrie, ofițerii medicali șefi ai Marii Britanii au susținut modificarea îndrumării conform căreia a doua doză ar trebui administrată cu până la 12 săptămâni după o doză inițială pentru a maximiza numărul de persoane vaccinate.

La acea vreme, Pfizer a spus că nu există date care să demonstreze că protecția după prima doză “este susținută după 21 de zile”.

Intervenția prof. Sahin survine după avertismentele din Scoția săptămâna aceasta că programul de vaccinare va fi întârziat din cauza dificultățile de producție la Pfizer.

Prof. Sahin a spus că operațiunile au fost reduse la începutul acestui an pentru a putea extinde producția și încă anticipează  atingerea celor două miliarde de doze planificate anul acesta.

Peste 13,5 milioane de persoane din Marea Britanie au primit prima doză a unuia dintre vaccinurile COVID-19, dar doar 524.000 au primit ambele doze.

Prof. Sahin a spus că “o anumită normalitate” ar trebui atinsă până la vară, chiar dacă virusul va fi în continuare prezent. El a prezis că, dacă oamenii continuă să fie vaccinați, atunci rata mortalității ar putea deveni mai mică decât pentru gripă, iar caratinele globale ar putea fi evitate.