Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pfizer și BioNTech studiază efectele administrării unei a treia doze a vaccinului lor anti-Covid

pfizer.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Compania farmaceutică Pfizer a anunţat joi că studiază efectele unei a treia doze de vaccin anti-Covid la persoanele imunizate în urmă cu mai mult de 6 luni. Deşi a rezultat că două doze din vaccinul dezvoltat împreună cu BioNTech au o eficacitate de 95%, companiile farmaceutice vor să afle ce poate face o a treia.

CEO-ul Pfizer Albert Bourla a spus, într-un interviu acordat NBC New, citat de news.ro, că există speranţa ca a treia doză să crească răspunsul imun şi mai mult, oferind o mai bună protecţie în faţa variantelor noului coronavirus.

„Credem că a treia doză va creşte răspunsul imun de 10 până la 20 de ori”, a declarat Bourla.

Noul studiu va viza eficacitatea celei de-a treia doze la persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani şi la seniorii din categoria 65 şi 85 de ani.

Participanţii vor fi aleşi dintre cei care au fost între primii inoculați cu serul produs de Pfizer/ BioNTech, voluntari în studiile clinice începute în luna mai a anului trecut.

În timpul acelui studiu, participanţii au primit două doze de vaccin la distanţă de trei săptămâni. În prezent, este recomandată respectarea aceluiaşi interval. A treia doză va fi similară celor primite de participanţi anul trecut.

Pfizer plănuieşte să înceapă şi testarea unei versiuni modificate a vaccinului pentru a descoperi dacă este eficientă împotriva variantei sud-africane a coronavirusului.

„În fiecare an, e nevoie să te vaccinezi împotriva gripei”, a adăugat Bourla. „Va fi la fel în cazul Covid. Peste un an, va trebui să mergi pentru a-ţi face vaccinul anual pentru Covid, pentru a fi protejat”.

Până acum, vaccinul Pfizer/ BioNTech s-a arătat eficient împotriva noilor variante ale coronavirusului identificate iniţial în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Bourla a mai spus că obiectivul companiei este, dacă şi când apare o altă variantă  a coronavirusului, să modifice actualul ser în decurs de 100 de zile.