Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încă un sit al dinozaurilor a fost descoperit în Transilvania

dinozaur zalmoxes.jpg

Sursa imaginii: 
Wikipedia

O echipă internaţională de paleontologi condusă de maghiarul Gabor Botfalvai a redescoperit un sit unic al dinozaurilor în zona Transilvaniei, a anunţat luni Muzeul Naţional de Istorie al Ungariei, comunică agenţia MTI.

Mai multe fragmente de oase fosilizate descoperite în partea de vest a Bazinului Haţeg oferă o reprezentare unică a perioadei cretacice târzii care a precedat extincţia bruscă în masă a dinozaurilor, potrivit muzeului maghiar.

Acest sit a fost cartografiat prima dată imediat înaintea Primului Război Mondial de către geologul ungar Ottokar Kadic, care a adunat o colecţie foarte bogată de fosile de dinozauri şi alte reptile, inclusiv Magyarosaurus dacus, prima specie de dinozaur pentru care se face referire la teritoriul ungar.

În urma Tratatului de pace de la Trianon, zona a fost cedată României şi lucrările de explorare au fost sistate, fiind pierdute chiar şi puţinele informaţii despre locaţia exactă a sitului, menţionează același muzeu.

Recent a fost găsită harta folosită la acea vreme de Ottokar Kadic, ceea ce a permis echipei de cercetători să identifice exact situl. Acolo această echipă a petrecut mai multe săptămâni, colectând peste o sută de fosile de vertebrate, inclusiv coloana vertebrală întreagă a unui dinozaur sauropod şi fragmente de oase de crocodili şi broaşte ţestoase.

Dealtfel, o descriere detaliată a descoperirilor unice a fost publicată în revista ştiinţifică „Cretaceous Research”.


Sursa imaginii: 
facebook