Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cosmonauții ruși termină reparațiile la Stația Spațială Internațională

Intervențiile finale sunt aproape încheiate pe Staţia Spaţială Internaţională – ISS, pentru a sigila două scurgeri la bordul laboratorului orbital, anunță agenția DPA.

Serghei Rîjikov şi Serghei Kud-Svercikov au aplicat miercuri un al doilea strat de material de etanşare, a anunţat pe Twitter agenţia spaţială rusă „Roskosmos”.

Conform declaraţiilor cosmonauţilor, o răşină specială extrasă din conifere nord-africane a fost folosită în acest scop.

Urmează ca vineri să fie făcut un test pentru a se vedea dacă scăderea presiunii recent măsurate în secţiunea afectată a modulului rusesc Zvezda din structura ISS a fost rezolvată.

Oxigenul se scurge în afara staţiei orbitale începând din august 2020. Anul trecut, în toamnă, echipajul a descoperit o fisură lungă de circa 4,5 centimetri şi a sigilat-o temporar. Mai târziu, însă, s-a descoperit că aerul încă se scurgea în afara staţiei orbitale. De asemenea, a fost găsită o altă scurgere.

Cosmonauţii se ocupă de peste o săptămână cu sigilarea definitivă a scurgerilor.

În acest moment, pe ISS se află şapte membri ai echipajului: doi cosmonauţi ruşi, unul japonez și patru astronauţi americani.