
Ştiinţă
Coronavirus: Cheagurile de sânge după vaccinul AstraZeneca – motiv de îngrijorare?
astrazeneca.jpg

O analiză a agenției norvegiene pentru medicamente a relevat patru noi cazuri de “cheaguri grave a sângelui la adulți”.
Între timp, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat că o persoană din Austria a fost internată în spital cu embolie pulmonară, unde s-a produs un blocaj în arterele plămânilor. Această persoană a murit la 10 zile vaccinare. Un alt deces în care s-a produs un cheag de sânge a fost raportat în Danemarca.
Un bărbat de 50 de ani a murit în Italia din cauza unei tromboze venoase profunde și a apărut o altă semnalare neconfirmată despre un alt deces în această țară.
EMA a subliniat că nu există “în prezent niciun indiciu că vaccinarea a cauzat aceste decese” - adăugând că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile.
Se efectuează o analiză a fiecărui incident raportat, iar autoritatea de reglementare spune că din aproape cinci milioane de persoane cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca în toată Uniunea Europeană au existat doar 30 de raportări de cheaguri de sânge.
Opinia experților
Indiferent de vaccinare, cheagurile de sânge sunt destul de frecvente - și având în vedere numărul mare de persoane care sunt inoculate, aceste incidente ar putea fi întâmplătoare, susțin majoritatea experților.

“Problema cu raportările spontane de reacții adverse suspectate la un vaccin o constituie dificultatea enormă de a distinge un efect cauzal de o coincidență.
Acest lucru este valabil mai ales atunci când știm că boala COVID-19 este foarte puternic asociată cu coagularea sângelui și au existat sute, dacă nu chiar mii de decese cauzate de coagularea sângelui ca urmare a bolii COVID-19.
Primul lucru de făcut este să fim absolut siguri că cheagurile nu au avut o altă cauză, inclusiv COVID-19” a declarat la SKY News profesorul Stephen Evans de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.
La începutul lunii martie, agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale din Marea Britanie (MHRA) a spus că peste 11 milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate în toată țara, fără probleme.
"Suspendarea administrării vaccinurilor este o decizie oarecum pripită, care nu își are fundamentul în date științifice. De altfel, acestea ne arată că vaccinul este sigur, iar numărul extrem de mic de cazuri - puțin sub 40 din peste 17 milioane de doze administrate in UE si Regatul Unit - este chiar mai scăzut decât incidența evenimentelor trombembolice în cadrul populației generale.
Practic, datele actuale ne arată că nu există o relație de cauză/efect între administrarea vaccinurilor și aceste evenimente. Desigur, se fac investigații, care de altfel se realizează în mod continuu pentru a monitoriza siguranța administrării vaccinurilor. Cazurile individuale unde s-au înregistrat astfel de evenimente trebuie analizate deoarece particularitățile fiecărui pacient, cum ar fi vârsta sau alte afecțiuni pre-existente pot predispune persoanele in cauza la evenimente trombembolice.
În același timp, ne gândim ca vaccinul a fost administrat unui număr extrem de mare de oameni, iar anumite evenimente de natura medicală și nu numai pot fi corelate într-un mod fals cu vaccinarea propriu-zisă. Dacă 10 persoane din 10 milioane au un accident rutier în ziua în care li s-a administrat vaccinul nu înseamnă că unul din efectele secundare ale vaccinului este accidentul rutier.
Din acest motiv, cred că suspendarea vaccinurilor în fața datelor actuale este o decizie pripită, care este fundamentată mai mult în politic decât în știință. Repercusiunile pot fi majore: nu doar că oameni vulnerabili nu vor primi vaccinul și vor fi la risc în continuare în fața complicațiilor COVID-19, dar efectul asupra percepției publice față de vaccinare va fi afectat. Această panică nefundamentată va duce la scăderea acceptării vaccinului și a încrederii oamenilor în vaccinare, dacă lucrurile acestea nu sunt clarificate și explicate corespunzător." a declarat la RFI imunologul Ștefan Dascălu, doctorand al Universității Oxford.
Vaccin sigur sau nu?
Olanda a oprit temporar lansarea acestui vaccin, rezultatul fiind anulat de 43.000 de programări. Cu câteva ore mai devreme, Irlanda a mai spus că va opri utilizarea vaccinului AstraZeneca, pe baza analizei prezentate de agenția norvegiană de medicamente.

Danemarca, Norvegia și Islanda au suspendat toate vaccinările în timp ce investiga țiile continuă. Între timp, Italia, Austria, Estonia, Letonia, Luxemburg și Lituania au interzis vaccinurile dintr-un anumit lot de un milion de vaccinuri.
AstraZeneca spune că a finalizat o analiză care a examinat cât de sigur este vaccinul său - pe baza datelor care acoperă cele 17 milioane de persoane care au fost vaccinate în Marea Britanie și UE.
“O analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranța a peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană și Marea Britanie cu vaccin COVID-19 tromboză sau trombocitopenie, în orice grup de vârstă, sex, lot sau într-o anumită țară." se spune într-un comunicat AstraZeneca
Cifrele companiei sugerează că au existat până acum 15 cazuri de tromboză venoasă profundă și 22 de evenimente de embolie pulmonară, reprezentanții concernului subliniind că acest lucru este comparabil cu ratele observate în rândul altor vaccinuri autorizate.