Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu SpaceX, Stația Spațială Internațională a ajuns în „epoca de aur”. Viitorul însă nu sună prea bine...

iss_statia_spatiala.jpg

Stația Spațială Internațională în 2010
Sursa imaginii: 
nasa.gov

După mai bine de 20 de ani de prezență umană la bord, Stația Spațială Internațională funcționează la capacitate maximă și va mai funcționa astfel câțiva ani buni datorită reluării zborurilor din Statele Unite. Însă specialiștii sunt preocupați de viitorul ei.

ISS (Stația Spațială Internațională) „a devenit portul spațial pe care ni l-am dorit”, a declarat Kathy Lueders, conducătoarea programelor cu echipaj uman de la NASA, într-o conferință de presă, la începutul lunii.

După scoaterea din uz, în 2011, a navetelor spațiale, rachetele rusești Soyuz au rămas singurele „taxiuri” cu care se poate ajunge la Stația Spațială. De anul trecut însă, datorită societății SpaceX, zborurile din Statele Unite au fost reluate.

„Înțelegerea noastră recentă cu industria privată ne permite să aducem mai mulți oameni la Stația Spațială Internațională”, ne spune încântat Joel Montalbano, directorul programului stației spațiale pentru NASA.

Deoarece capsula celor de la SpaceX, Dragon, poate transporta patru astronauți (pe când cea Soyuz doar trei), numărul standard al persoanelor din echipaj a crescut de la șase la șapte.

Prin urmare, ISS are nevoie acum de...un pat. Acesta este în curs de instalare.

Al doilea echipaj, Crew-2 , care va zbura regulat cu Dragon, va decola pe 22 aprilie din Florida, avându-l la bord pe francezul Thomas Pesquet.

Aceștia vor locui câteva zile împreună cu cei patru astronauți ai echipajului Crew-1, care vor reveni în spațiu după șase luni.

În această perioadă de tranziție, Stația Spațială va găzdui nu mai puțin de 11 persoane.

„Vom fi puțin în modul camping”, a afirmat amuzat Shane Kimbrough, din echipajul Crew-2. „Va trebui să găsim un loc de dormit pe perete sau pe tavan.”

 

Mai multă știință

„Intrăm în epoca de aur a utilizării ISS”, a declarat David Parker, directorul sectorului de explorare umană și robotică la Agenția Spațială Europeană (ESA).

Acest proiect curajos există totuși din 1984, când Ronald Reagan cere Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA) să realizeze „o stație spațială locuită în permanență”.

Primele segmente au fost trimite în spațiu în 1998. Primul echipaj a petrecut acolo mai multe luni în 2000. Iar asamblarea acestui puzzle imens de 108 metri lungime a fost finalizată în 2011.

„În prima jumătate a existenței vieții stației spațiale, cea mai multă atenție s-a acordat construcției acesteia”, a explicat pentru Agence France-Presse Robert Pearlman, istoric al spațiului cosmic și coautor al unei cărți pe această temă.

În prezent, astronauții încă trebuie să efectueze operațiuni de întreținere a funcționării, dar „majoritatea timpului lor, aceștia o petrec realizând sute de experimente științifice”.

Peste 3000 de experimente au fost efectuate în acest laborator imponderabil, care se rotește în orbită la 400 km deasupra Pământului, cu o viteză de 28 000 km/h.

„Sunt atât de multe lucruri acolo sus”, povestește Thomas Pesquet amuzându-se. „Dacă ai putea doar să apeși un buton pentru a ți le aduce și pentru a-ți face treaba, ar fi minunat.”

Cum sună viitorul?

Viitorul ISS este asigurat oficial până în 2024 de guvernele Statelor Unite, Rusiei, Europei, Japoniei și Canadei.

Și „din punct de vedere tehnic, am confirmat faptul că SSI va putea zbura până în 2028”, a declarat NASA pentru France-Presse. „În plus, din analiza noastră nu a rezultat existența vreunei probleme care să împiedice prelungirea funcționării și după 2028.”

Potrivit lui Joel Montalbano, studiul pentru perioada 2028-2032 ar trebui să fie lansat „mai târziu în acest an”.

Însă, utilizarea Stației va evolua. Deși NASA încearcă să se detașeze financiar pentru a se putea concentra asupra explorării îndepărtate (pe Lună și Marte), în 2019 a anunțat că va primi, contra cost, turiști pe ISS.

Aceștia vor ajunge acolo cu SpaceX sau Boeing – dezvoltarea propriului său „taxi”, capsula Starliner, fiind în întârziere.

„Speranța mea este că vom lansa prima misiune privată cu astronauți în 2022”, a afirmat Joel Montalbano pentru France-Presse.

Deși SSI va zbura încă câțiva ani, înlocuitorii se îngrămădesc deja.

Societatea Axiom Space vrea să construiască „prima stație spațială comercială internațională”, alipită inițial la ISS.

De asemenea, anul acesta China intenționează să înceapă asamblarea unei stații spațiale mari, Tiangong, și să o finalizeze până în 2022.

Și Rusia a anunțat recent un proiect în colaborare cu Pékin ce vizează crearea unei stații spațiale lunare „pe suprafața sa sau în orbită”, după ce s-a arătat nemulțumită de proiectul american vizând mini-stația lunară Gateaway, care va servi drept popas pentru viitorii americani care vor pleca pe Lună.

Doar un simbol: deceniile de parteneriat ruso-american în spațiu ar putea ajunge la sfârșit atunci când ISS va fi trimisă în cele din urmă pe Pământ pentru a se prăbuși în ocean.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici, după reportajul AFP preluat de France24