Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Norvegia va construi primul tunel pentru vapoare din lume

vapor.jpg

Sursa imaginii: 
sosmediterranee.fr

Statul norvegian a aprobat construcția primului tunel pentru vapoare din istorie, conceput pentru a ajuta navele să navigheze în zona mării Stadhavet, cu furtuni foarte puternice, comunică CNN.

Proiectul a fost anunțat pentru prima oară în urmă cu câțiva ani de către Administrația de coastă norvegiană, iar acest tunel, lung de 1,7 km, cu o lățime de 36 de metri, va străpunge munții Stadhavet din nord-vestul Norvegiei.

Întreaga construcție va costa circa 330 milioane dolari și va dura între trei și patru ani, urmând să înceapă în 2022.

"Este un proiect care a fost planificat de zeci de ani. Este foarte plăcut să poți începe, în sfârșit, lucrările de construcție într-un an", a declarat pentru „CNN Travel” managerul de proiect Terje Andreassen de la Administrația de coastă norvegiană.

În prezent, vapoarele care navighează prin în zonă sunt adesea afectate de valurile aspre și de vremea rea.

"Linia de coastă din afara acelei peninsule este cea mai furtunoasă zonă din Norvegia", spune Andreassen. "Aici sunt o mulțime de curenți ciudați."

Deseori, navele trebuie să aștepte zile întregi în cel mai apropiat port îmbunătățirea condițiilor meteorologice.

În interiorul tunelului, vremea și mareea nu ar trebui să aibă impact asupra vaselor.

Acest tunel va traversa cel mai îngust punct al peninsulei Stadhavet, iar intrarea în tunel va fi controlată de un semafor.

Realizarea tunelului va presupune probabil dărmarea unor clădiri și înlăturarea a aproximativ trei milioane de metri cubi de piatră din zona de construcție.