Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


12 sticle din legendarul vin Petrus au revenit recent din... spațiul cosmic

petrus_bun.png

Philippe Darriet, directorul unității de cercetare enologică de la ISVV prezintă o sticlă recent revenită din spațiul cosmic, 1 martie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Un transport de sticle cu celebrul vin franțuzesc Petrus și mai mulți butași de viță de vie au revenit de curând dintr-o călătorie spațială care a durat mai bine de un an, în cadrul unui program de cercetare coordonat în parteneriat de Universitatea din Erlangen (Germania), Centrul Național pentru Studii Spațiale (Cnes) și Agenția Spațială Europeană (ESA).

Lansarea a făcut parte din misiunea WISE, care își propune să găsească ”soluții pentru agricultura viitorului”, mizând pe influența microgravitației asupra vieții.

Din februarie, Institutul de Științe ale Viei și Vinului (ISVV), cu sediul în  Villenave-d'Ornon (Gironde, Franța), analizează cele 12 sticle și jumătate din cei 320 de butași de viță de vie Merlot și Cabernet Sauvignon trimiși pentru 14 și respectiv 10 luni pe Stația Spațială Internațională (ISS), la inițiativa start-up-ului european Space Cargo Unlimited (SCU).

Chiar și după 14 luni în spațiu, acest vin ,,Grand cru’’ cu o vechime de 21 de ani – care costă aproximativ 5.000 de euro - a rămas „un vin grozav”, potrivit constatărilor preliminare ale ISVV din cadrul Universității din Bordeaux.

„Credem că butașii care au reușit să reziste absenței gravitației vor fi mai rezistenți, mai capabili să reacționeze la factori de stres (...), cum ar fi schimbările climatice”, explică Girondin Nicolas Gaume, președinte și cofondator al SCU alături de Emmanuel Etcheparre.

După ce au fost aduși înapoi pe pământ la mijlocul lunii ianuarie, jumătate din butași au fost replantați în serele Grupului Mercier, lider mondial în pepiniere viticole, pentru viitoare experimente, dar și pentru vânzare. Cealaltă jumătate, este acum comparată și analizată cu loturile identice care au rămas pe Pământ, la ISVV.

La 1 martie două sticle de Petrus „anonimizate” au fost oferite spre degustare unui grup de 12 persoane - amatori și experți. Verdict „unanim”: „vinul din spațiu a fost foarte bine evaluat”, rezumă Philippe Darriet, directorul unității de cercetare enologică de la ISVV.

Totuși, degustătorii puşi să compare cele două eșantioane au avut păreri împărţite. În 11 din 12 cazuri, s-au observat „diferențe”, în special în ceea ce privește culoarea și, uneori, în nuanțele mirosului și gustului.

„Un stres prodigios”

Pentru oenologul Jane Anson, „diferența mare” dintre cele două vinuri a fost mai presus de toate ce vizuală. „Ambele sunt cu adevărat superbe”, spune ea,  deși descrie vinul rămas pe Pământ „puțin mai tanic, mai tânăr” în comparație cu vinul „celest” care s-a evidențiat printr-o „aromă mai florală”.

Oenologul Franck Dubourdieu nu a perceput nicio diferență „semnificativă” și salută un „succes”: „vinul spațial nu s-a stricat”.

Aceste prime impresii trebuie confirmate în continuare de analize fizico-chimice la ISVV, în timp ce oamenii de știință monitorizează evoluția butașilor care au vegetat timp de 10 luni într-un spațiu vid, în celule fără lumină, cu umiditate controlată.

"Gravitația este un parametru central al vieții, singurul care nu a evoluat niciodată pe Pământ, spre deosebire de temperatură sau umiditate. Când expunem plantele la această absență a gravitației, le supunem unui stres extraordinar, care ar putea accelera anumite evoluții naturale", adaugă Nicolas Gaume.

S-ar zice că e prea devreme pentru a trage concluzii, totuși, cercetătorii au observat deja că „butașii de viță de vie „spațiali” au crescut mai repede decât  lotul rămas pe Pământ”, spune bucuros Nicolas Gaume. Dar va fi nevoie de 3 ani pentru a ști dacă anumiți butași au suferit modificări epigenetice (în limbajul genetic).

„Experimentele vor dovedi dacă butașii dobândesc o toleranță mai bună față de agenții patogeni precum mucegaiul” și față de „un context de schimbări climatice”, adaugă omul de știință Stéphanie Cluzet, director de cercetare și profesor la ISVV.

Următorul pas pentru misiunea WISE? Testarea procesului de fermentație în mediu antigravitațional.

 

Traducere de Magda Savițchi, după France24