
Ştiinţă
Coronavirus UK: 30 de cazuri de cheaguri de sânge, șapte decese la vaccinații AstraZeneca
astrazeneca.png

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Medicale (MHRA) a publicat informații cu privire la 25 de cazuri de evenimente severe și foarte rare de coagulare a sângelui, pe lângă cinci pe care le raportase deja luna trecută. Din 30 de cazuri de tromboză, șapte au fost fatale potrivit MHRA.
MHRA a clarificat, de asemenea, că nu a văzut niciuna dintre aceleași reacții la persoanele care au primit vaccinul Pfizer / BioNTech. A sporit îngrijorarea cu privire la posibilele legături între vaccinul AstraZeneca și un tip foarte specific și rar de eveniment de coagulare a sângelui.
Vestea că un număr mai mare de astfel de cazuri care au fost identificate în Marea Britanie va pune la îndoială opinia că acest fenomen a fost observat doar în Europa continentală, scrie cotidianul Financial Times.
Raportări de incidente similare au determinat Franța, Suedia, Finlanda, Canada și, mai recent, Germania să recomande ca tinerii, care sunt mult mai susceptibili de a fi afectați de această afecțiune, să evite inocularea du AstraZeneca.
În Norvegia și Danemarca, vaccinul este în continuare suspendat. Principala afecțiune care provoacă alarma se numește tromboză a sinusului venos cerebral (CVST), în care sângele formează cheaguri în venele care ies din creier, o complicație potențial fatală.
În Norvegia, oficialii din domeniul sănătății au raportat cel puțin șase astfel de cazuri la 120.000 de beneficiari ai vaccinului, dintre care patru au murit. În Germania, au fost raportate 31 de cazuri după 2,7 milioane de vaccinări, inclusiv 29 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani și doi bărbați cu vârste cuprinse între 36 și 57 de ani. Nouă dintre aceste persoane au murit.
Riscuri și beneficii
Până la 24 martie inclusiv, MHRA a primit 22 de rapoarte de CVST și opt rapoarte despre alte evenimente de tromboză, asociate cu trombocite scăzute, dintr-un total de 18,1 milioane de persoane care au primit vaccinul AstraZeneca.

Acest lucru echivalează cu aproximativ un caz din 600.000 de vaccinați. În Marea Britanie, au fost făcute încă 17 rapoarte de CVST în această săptămână.
Oficialii din Marea Britanie au declarat că nu există dovezi suficiente în acest moment pentru a aduce modificări politicii de vaccinare. Chiar dacă s-ar stabili o legătură cauzală, unii experți din Marea Britanie au spus că ar avea totuși sens să se continue cu vaccinările, deoarece incidentele de formare de cheaguri de sânge par să fie extrem de rare.
Johannes Oldenburg, profesor de medicină transfuzională la universitatea din Bonn, Germania, a declarat că este de acord cu decizia Marii Britanii, deși crede că vaccinul AstraZeneca cauzează simptomele.
“Dacă aș avea de ales între vaccinarea imediată cu AstraZeneca sau așteptarea a patru săptămâni pentru Moderna, atunci aș alege vaccinul AstraZeneca, deoarece cele patru săptămâni de protecție depășesc cu mult acest risc”, a declarat Oldenburg citat de Financial Times.