Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Experţi germani recomandă ca persoanele sub 60 de ani să nu primească a doua doză de AstraZeneca

Persoanele sub 60 de ani care au făcut prima doză de vaccin anti-covid de la AstraZeneca vor primi la rapel ser produs de companiile pfizer sau moderna, recomandă comisia pentru vaccinare din Germania. Autoritățile române nu au în plan deocamdată să facă modificări în schema de vaccinare cu AstraZeneca, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coorodnatorul campaniei naționale de imunizare. 

Comisia pentru vaccinare din Germania (STIKO) a recomandat joi ca persoanele sub 60 de ani care au primit prima doză din vaccinul anti-COVID19 de la AstraZeneca să fie vaccinate cu un produs diferit la rapel, informează Reuters preluată de Agerpres.

La începutul săptămânii, Germania a afirmat că doar persoanele cu vârsta de 60 de ani şi peste ar trebui să fie imunizate cu vaccinul AstraZeneca din cauza unui efect secundar rar, însă sever, de tromboză.

Autorităţile sanitare din Germania au declarat că urmează să facă o recomandare separată pentru persoanele mai tinere care au primit deja prima doză de vaccin AstraZeneca.

Într-o recomandare actualizată publicată pe site-ul său, STIKO a afirmat că nu există dovezi ştiinţifice privind siguranţa unei serii mixte de vaccinuri.

"Până când datele corespunzătoare vor fi disponibile, STIKO recomandă pentru persoanele sub 60 de ani ca, în loc de a doua doză de AstraZeneca, să li se administreze o doză de vaccin mRNA la 12 săptămâni de la prima vaccinare", a afirmat STIKO.

Vaccinurile cu ARN Mesager (mRNA) sunt cele produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna. 

Ce se întâmplă în România cu AstraZeneca?

Autoritățile române nu au în plan deocamdată să facă modificări în schema de vaccinare cu AstraZeneca, spune la Digi 24 medicul Valeriu Gheorghiță, coorodnatorul campaniei naționale de imunizare. El afirmă că în România nu au fost observate, statistic vorbind, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca comparativ cu perioade anterioare. Potrivit lui Gheorghiță, în prezent, nu există date științifice validate care să confirme o legătură de cauzalitate între tromboze și vaccinul AstraZeneca, astfel că acesta este considerat sigur și de aceea nu se ia în calcul o modificare a schemei de vaccinare.

Însă trebuie să înţelegem un lucru cert la acest moment: este un vaccin sigur ale cărui beneficii depăşesc cu mult riscurile vaccinării”, a punctat Valeriu Gheorghiţă.

O persoană vaccinată cu AstraZeneca poate face rapelul cu un alt vaccin?

Întrebat dacă este posibil ca o persoană care a primit prima doză de vaccin să renunţe la cea de-a doua doză şi se reprogrameze pentru a relua vaccinarea cu un alt tip de vaccin, Valeriu Gheorghiţă a explicat că acest lucru deocamdată nu este posibil.

În momentul de faţă, nu. Însă, dacă vom lua o decizie la nivel naţional având la bază nişte argumente ştiinţifice şi anume recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului, cu siguranţă va fi posibil acest lucru. Sunt convins că dacă agenţia de reglementare europeană face precizări clare referitoare la un risc evident sau la o legătură de cauzalitate, cu siguranţă vom lua deciziile în consecinţă. La acest moment nu se pune problema să facem o modificare a schemei de vaccinare. Ar fi chiar păcat să ne facem o doză şi să nu ne facem şi cea de-a doua doză, înainte să obţinem beneficiile maximale”, a menționat Valeriu Gheorghiţă.

Cea mai mare tranșă de vaccinuri AstraZeneca ajunge azi în România: 432.000 de doze. Până în prezent, în țara noastră au fost recepționate 888.400 de doze produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 359.680 de persoane au fost imunizate cu acest tip de vaccin.