Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Vaccin alternativ la AstraZeneca recomandat celor sub 30 de ani

mhra.png

MHRA
Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor de sănătate recomandă vaccin alternativ pentru cei sub 30 de ani
Sursa imaginii: 
www.gov.uk

Persoanelor sub 30 de ani urmează să li se ofere un vaccin anti-Covid alternativ la vaccinul AstraZeneca datorită dovezilor care îl leagă de cheaguri de sânge rare, potrivit organismului consultativ din Marea Britanie. Concluzia este însă că beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile, pentru cei peste 30 de ani.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor (MHRA) a constatat că până la sfârșitul lunii martie 79 de persoane din Marea Britanie au suferit cheaguri de sânge rare după vaccinare cu AstraZeneca și 19 dintre ele au murit, trei dintre decese fiind persoane de sub 30 de ani, dintr-un total de peste 20 milioane inoculate cu acest vaccin.

  • 44 din cele 79 de cazuri au fost de CVST cu trombocitopenie
  • 35 din cele 79 de cazuri au fost de tromboză în alte vene majore cu trombocitopenie
  • 79 de cazuri au avut loc la 51 de femei și 28 de bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani. Trebuie remarcat faptul că mai multe femei au fost vaccinate cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca decât bărbații.
  • 19 persoane au murit din cele 79 de cazuri - 13 femei și 6 bărbați. 11 din cele 19 persoane care au murit aveau vârsta sub 50 de ani, dintre care 3 aveau sub 30 de ani. 14 din aceste 19 cazuri erau de CVST cu trombocitopenie și 5 erau de tromboză cu trombocitopenie.
  • Toate cele 79 de cazuri au apărut după o primă doză de vaccin.

Incidența CVST este de 5 cazuri la un milion în populația generală, scăzând la 3 cazuri la un milion la persoanele de sub 18 ani. 

Autoritatea de reglementare a spus că aceasta nu este o dovadă că vaccinul a provocat cheagurile, dar a adăugat că legătura a devenit mai clară.

MHRA a spus că efectele secundare sunt extrem de rare și eficacitatea vaccinului a fost dovedită, adăugând că beneficiile administrării vaccinului sunt încă foarte favorabile pentru marea majoritate.

Dar MHRA a recunoscut că este în balanță pentru persoanele mai tinere, deoarece la acestea riscul de la Covid era mult mai mic.

Revizuirea a determinat grupul consultativ guvernamental de vaccinuri, JCVI, să recomande ca persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani să li se ofere un vaccin alternativ, acolo unde acesta este disponibil.

Persoanele care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca ar trebui să primească în continuare a doua doză. Doar cei care au suferit unul dintre aceste cheaguri de sânge rare după prima doză nu ar trebui să fie vaccinați, a spus MHRA.

Persoanele cu tulburări de sânge care le pun la risc de coagulare ar trebui să discute beneficiile și riscurile vaccinării cu medicul lor înainte de a merge la un vaccin.

Aproape două treimi din cazurile de cheaguri rare au fost observate la femei. Persoanele care au murit aveau vârste cuprinse între 18 și 79 de ani.

Raport beneficii - riscuri ale vaccinării
Raportul dintre beneficii și riscurile vaccinării crește în raport cu vârsta
Sursa imaginii: 
Sky News
 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ