Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus UK: Vaccinarea “rupe legătura” dintre infecții și decese

vaccinare_uk.jpg

Vaccinare UK
Ratele de infecție la persoanele vârstnice a scăzut după începerea campaniei de vaccinare
Image source: 
Sky News

Apar rovezi din ce în ce mai clare arată că programul de vaccinare din Marea Britanie rupe legătura dintre cazurile Covid-19 și decese, au spus oamenii de știință care studiază epidemia. Numărul infecțiilor a scăzut, iar apoi a stagnat, în timp ce numărul deceselor de Covid a scăzut în continuu.

Un studiu comandat de guvern și efectuat de Imperial College Londra a constatat că infecțiile au scăzut cu aproximativ două treimi din februarie, iar apoi nivelul lor a început să se niveleze, ceea ce nu se întâmplase în ianuarie când de abia începuse campania de vaccinare.

Oamenii de știință susțin că aceasta se datorează probabil faptului că oamenii încep să se amestece mai mult unii cu alții - dar decesele nu au urmat același tipar.

Cercetarea se bazează pe test Coronavirus luate de la 140.000 de persoane selectate pentru a reprezenta populația Angliei. Din acest grup, care a fost testat pentru virus între 11 și 30 martie, 227 au avut un rezultat pozitiv, oferind o rată de 0,2%, adică una din 500 de persoane. Dar la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, rata infecției a fost la jumătate față de aceea, una din 1.000 de persoane s-a dovedit pozitivă pentru Covid.

În perioada 4-23 februarie, când a fost realizat ultimul studiu React, se estimează că unul din 200 de oameni din Anglia a avut virusul. Aceasta a reprezentat o scădere de două treimi din ianuarie și, în acel moment, carantina era aproape totală.

Acum, oamenii de știință pot identifica scăderile cauzate de vaccinare.

După o cădere semnificativă între februarie și martie, în perioada de aproximativ trei săptămâni până la sfârșitul lunii martie, cazurile au fost “aproape plat”, a declarat la BBC profesorul Stephen Riley la Imperial College London, unul dintre autorii studiului.

Ei au estimat că numărul reproducerii virusului în această perioadă până la sfârșitul lunii martie este 1, ceea ce înseamnă că epidemia este nivelată, dar nu se scade.

De la prima relaxare substanțială a carantinei în Anglia, odată cu deschiderea școlilor pe 8 martie 2021, rata declinului noilor cazuri a încetinit considerabil”, se spune în raport.

Infecțiile au fost cele mai frecvente la copiii în vârstă de școală primară și gimnazială timpurie (cu vârste cuprinse între cinci și 12 ani) și cele mai mici la vârsta de peste 65 de ani, despre care echipa de la Imperial College a spus că este “în concordanță cu un efect din lansarea vaccinării”.

Aplatizarea “reflectă probabil o apropiere socială sporită”, a spus prof. Riley, iar unele dintre acestea vor avea legătură cu deschiderea școlilor.

El a spus că este îmbucurător, totuși, că ratele nu au crescut la redeschiderea școlilor, ceea ce a spus că este “cu siguranță o posibilitate”.

Până acum 31,7 milioane de persoane din UK au primit prima doză de vaccin, iar 5,6 milioane au primit-o și pe a doua.