Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: "Imunitatea de turmă va fi atinsă pe 12 aprilie"

imunitate_de_turma.jpeg

Procente de imunitate la Coronavirus în UK pe națiuni
Regatul Unit se apropie de imunitatea de "turmă"
Sursa imaginii: 
Oficiul Național de Statistică

Marea Britanie ar urma să atingă "imunitatea de turmă" sau colectivă împotriva COVID-19 în câteva zile, marcând o “piatră de hotar” în lupta împotriva Coronavirus, potrivit oamenilor de știință.

Modelarea în timp real efectuată de University College London (UCL) indică faptul că Marea Britanie ar trebui să treacă pragul critic în care proporția persoanelor care au protecție împotriva virusului fie prin vaccinare, infecție anterioară sau imunitate naturală când aceasta va atinge 73,4% luni, 12 aprilie.

Acesta este punctul în care națiunea este considerată a fi atins un punct de basculare, cunoscut sub numele de imunitate de turmă, în care este construită suficientă rezistență în cadrul comunității pentru a combate răspândirea COVID-19, forțând efectiv Coronavirus să se retragă.

"Este ca o reacție în lanț. Dacă eliminăm posibilitatea ca virusul să se răspândească de la o persoană la mai multe persoane, atunci acesta va dispărea" a declarat la Sky News profesorul Karl Friston, de la UCL.

El a avertizat împotriva oricărei accelerări a relaxării restricțiilor ca răspuns la atingerea imunității de turmă: “Dacă vom renunța, acel prag va crește din nou și ne vom găsi sub prag și epidemia va exploda din nou”.

"Aceasta este doar o piatră de hotar. Este o etapă frumoasă care reflectă faptul că lucrurile merg așa cum a fost planificat." a mai spus el.

Întrebat de chestiunea imunității de turmă, ministrul sănătății, Matt Hancock, a declarat la postul de radio LBC: “Unii oameni de știință mi-au spus că vom avea imunitate de turmă în mai, apoi în iunie și apoi mai târziu. Ceea ce prefer să fac este să urmăresc datele. Am stabilit foaia de parcurs. Foaia de parcurs este foarte clară. Este ruta noastră înapoi la normalitate".

Până la ora actuală au primit prima doză de vaccin 31,8 milioane de persoane și 5,6 milioane au primit-o și pe a doua.

Potrivit testării prin sondaj pentru anticorpi, Oficiul Național de Statistică a tras concluzia că 54% din populația Angliei (unde trăiește 85% din populația Regatului Unit) avea anticorpi Coronavirus la data de 14 martie. Se bănuiește de asemenea că o zecime din populație are imunitate naturală la Coronavirus.