Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tromboza de Sinus Venos Cerebral și riscurile vaccinului AstraZeneca

vaccin_astrazeneca.jpg

Vaccin Coronavirus Oxford AstraZeneca
Sursa imaginii: 
Sky News

Vaccinul anti-Coronavirus AstraZenca a fost în ultimele săptămâni în centrul atenției în Europa datorită trombozelor apărute la un număr mic de persoane vaccinate. Unele țări au suspendat complet distribuirea acestui vaccin sau au recomandat folosirea unei alternative pentru persoanele tinere.  

În Marea Britanie Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale a anunțat că după studierea efectelor secundare la peste 20 de milioane de vaccinați cu Astra Zeneca au fost găsite 79 de incidente de cheaguri de sânge dintre care 19 au fost mortale. 

Între acestea, 44 de incidente au fost de Tromboză de Sinus Venos Cerebral (CVST - acronim în engleză), iar 14 dintre acestea au provocat decese. Ce este CVST? Medicul specialist pneumolog Tudor Toma care lucrează într-un spital universitar din Londra explică: 

Tudor Toma: Am avut puține cazuri, două sau trei cazuri în toată cariera mea. Este o boală foarte rară care apare la persoane care în general nu aveau probleme de coagulare, probleme cu sângele.

CVST se manifestă prin cheaguri de sânge în vasele care drenează sângele de la nivelul creierului care se numesc sinusuri pentru că sunt un tip special de vase, nu sunt ca venele din restul organismului, sunt mai speciale deci nu favorizează coagularea, este locul unde apar cel mai rar trombozele.

Reporter: De ce apar trombozele la nivelul sinusurilor cerebrale?

TT: Nu cred că știm exact. Este o boală foarte rară, care apare când există o combinație de elemente care duc la tromboză. Sunt cazuri despre care nu pot spune că ar avea un anumit factor de risc special față de celelalte.

Noi încercăm să categorisim aceste cazuri, să spunem că dacă ai anumiți factori de risc, atunci este mai posibil să faci CVST, dar fiind o boală atât de rară este greu să spui exact care sunt factorii de risc pentru această boală.

Rep: Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, lider mondial al statisticilor Coronavirus, spune că incidența CVST în populația generală este de 5 cazuri la un milion de persoane, care scade la 3 la un milion la cei sub 18 ani. În studiul făcut de MHRA pe 20 de milioane de vaccinați cu AstraZeneca în Marea Britanie au fost detectate 44 de cazuri de CVST dintre care 14 mortale. De aici rezultă o incidență a trombozelor la vaccinații AstraZeneca de 2,2 la un milion, deci de două ori mai mici decât în populația generală.

TT: Aici sunt cel puțin două elemente: în primul rând este elementul emoțional care este legat de vaccin și de riscurile considerate care ar putea să apară după vaccinare, deci toată lumea vrea să afle dacă există sau nu un risc și atunci inclusiv cele mai rare complicații sunt aduse în discuție și analizate.

În al doilea rând există totuși acest element biologic al faptului că la o persoană care era aparent normală, fără nicio problemă, după un vaccin, chiar dacă este unul sau cinci la un milion, totuși este o persoană normală care face după un vaccin o complicație care poate să fie mortală, deci este interesul biologic medical pentru persoana respectivă.

Deci dacă ne-am lua după numere, riscul de complicații este foarte mic și aici trebuie adus în discuția riscul de a face o pneumonie Covid și de a muri. Așa trebuie analizat în momentul în care tu ca individ ești pus în fața deciziei de a te vaccina sau nu, care este riscul de a muri din cauza infecției cu Coronavirus și care este riscul de a muri din cauza unei complicații atât de rare în urma vaccinării.

De exemplu, pentru o persoană de 50 de ani care lucrează într-un mediu unde este o expunere foarte mare, riscul este mul mai mare de a face o formă de Covid. Pentru o persoană de 18 ani care nu este expusă într-un astfel de mediu atunci într-adevăr analiza trebuie să fie puțin mai serioasă.

Presiuni emoționale

Rep: De ce a decis Serviciul Național de Sănătate (NHS) să urmeze recomandarea MHRA și să nu mai ofere vaccinul AstraZeneca persoanelor de sub 30 de ani?


Dr Tudor Toma
Dr Tudor Toma spune că riscul de tromboză este extrem de mic după vaccinarea cu Astra Zeneca
Sursa imaginii: 
Petru Clej

TT: Din cauza unei presiuni atât emoționale legată de complicațiile post-vaccin și pentru a asigura populația că se face tot ce este posibil pentru a reduce inclusiv acest risc foarte, foarte mic, având contextul emoțional legat de vaccin și cât de vocali sunt anti-vacciniștii prin argumentele pe care le aduc ei.

În fond este o decizie corectă pentru că ce altceva se poate face? Ar fi complet greșită vaccinarea cu AstraZeneca pentru că într-adevăr există oameni care ar muri dacă nu sunt inoculați cu acest vaccin.

Rep: Și oricum, statisticile  arată că 99% dintre decesele de Covid au provenit din categoriile de vârstă care au fost deja vaccinate. Două treimi dintre persoanele decedate în urma CVST erau femei, problema punându-se la recomandarea vaccinului pentru femei gravide sau pe tratament anti-concepțional. Există un risc mai mare la aceste categorii?

TT: Există un risc legat de utilizarea anti-concepționalelor care sporesc riscul de tromboze venoase, dar din câte am înțeles tromboza venoasă care apare în urma vaccinării este un mecanism biologic oarecum diferit de cel care apare la femeile însărcinate sau care sunt pe tratament cu anti-concepționale.

Este un mecanism asemănător cu o altă boală foarte rară care apare după administrarea anti-coagulantului numit heparină frecvent utilizat, apar anumiți anticorpi, deci o reacție imună care distrug celulele care opresc sângerarea, plachetele sangvine, dar în același timp apare și coagulare, deci din punct de vedere medical noi vedem un pacient care are plachete, deci celulele care opresc sângerarea sunt foarte scăzut și în același timp are și tromboze, deci este dificil de tratat acest tip de pacient.

Cred că problema a fost legată și de recunoașterea acestui mecanism de către medici, pentru că unul este tratamentul pentru cei care au tromboze printr-o favorizare a coagulării și altul este tratamentul pentru cei care au tromboze din acest mecanism auto-imun.

Rep: Care este mesajul dumneavoastră pentru cei care au ezitări în a se vaccina cu AstraZeneca?

TT: AstraZeneca rămâne un vaccin sigur, dar decizia trebuie luată la nivel individual în funcție de riscul de a face o formă gravă de Covid. Deci dacă e vorba de cineva care este absolut sigur că nu va face o formă gravă și nu are nicio problemă cu acest risc și nu are nevoie de vaccin, dar aceste persoane sunt foarte puține, deci riscul există și la copii pentru forme grave de Covid.

Sugestia mea ar fi ca acest risc să fie calculat sau analizat în context, deci riscul real este foarte, foarte, foarte, foarte mic. După cum ați văzut în UK s-a exprimat ca fiind 0,000095%.

 
Ascultați interviul cu dr Tudor TOMA realizat de corespondentul RFI la Londa, Petru CLEJ