Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Studiul combinării dozelor de vaccin extins la Moderna și Novavax

studiu_com_cov_vaccinuri.jpg

Studiu Com-Cov
Universitatea Oxford face un studiu pe voluntari al combinării celor două doze de vaccin anti-Covid
Sursa imaginii: 
Sky News

Un studiu care evaluează beneficiile amestecării dozelor de vaccin împotriva Coronavirus a fost extins pentru a include vaccinurile Moderna și Novavax. Studiul Com-Cov, efectuat de Universitatea din Oxford, a investigat răspunsurile imune ale voluntarilor cărora li s-a administrat o doză de vaccin AstraZeneca urmată de Pfizer - și vice-versa.

Studiul suplimentar va căuta să recruteze adulți cu vârsta peste 50 de ani care au primit prima doză în ultimele opt până la 12 săptămâni. Voluntarii, care vor fi primit fie o doză AstraZeneca, fie o doză Pfizer, vor fi alocați aleatoriu pentru a primi fie același vaccin pentru a doua doză, fie o doză de vaccinuri Moderna sau Novavax. Vor fi recrutați alți 1050 de voluntari în program, care să se adauge celor 830 care participă deja.

Cercetătorii vor căuta reacții adverse și răspunsurile sistemului imunitar la aceste noi combinații de vaccinuri. Universitatea Oxford a explicat că intenția studiului este de a arăta că amestecul nu este substanțial dezavantajos decât neamestecul de vaccinuri.

Acesta va compara răspunsurile sistemului imunitar cu răspunsurile standard de aur raportate în studiile clinice anterioare ale fiecărui vaccin.

Dacă studiul arată rezultate promițătoare, autoritățile de reglementare ar evalua în mod oficial siguranța și eficacitatea oricărui nou regim de vaccinare înainte de a fi aplicat în public.

Dacă putem arăta că aceste programe mixte generează un răspuns imun la fel de bun ca programele standard și fără o creștere semnificativă a reacțiilor la vaccin, acest lucru va permite potențial mai multor oameni să-și finalizeze cursul de imunizare COVID-19 mai rapid.” a declarat la BBC Matthew Snape, profesor asociat în pediatrie și vaccinologie la Universitatea Oxford și lider al cercetării.

"Acest lucru ar crea, de asemenea, rezistență în cadrul sistemului în cazul unei deficiențe a disponibilității oricăruia dintre vaccinurile utilizate." a adăugat el.

Obiectiv atins

Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, 40 de milioane de doze de Pfizer, 60 de milioane de doze d Novavax și 17 milioane de doze Moderna. Novavax nu a fost încă omologat pentru utilizare în Marea Britanie, dar concernul farmaceutic a solicitat aprobarea.

Voluntar vaccin Coronavirus
La studiul Com Cov început în februarie au participat 830 de voluntari
Sursa imaginii: 

Profesorul Snape a spus că vaccinul Johnson&Johnson, care, de asemenea, nu a fost încă aprobat pentru utilizare în Marea Britanie, este un vaccin cu doză unică și, prin urmare, nu este util pentru acest studiu.

Rezultatele studiului inițial Com-Cov, care a început în februarie, sunt așteptate în aproximativ o săptămână. Studiul a implicat 830 de participanți recrutați pe opt site-uri.

Studiul a fost extins, deoarece persoanele cu vârsta peste 45 de ani pot acum să își programeze prima doză de vaccin anti-Coronavirus în Marea Britanie, după ce guvernul și-a atins obiectivul de a oferi o primă doză celor mai vulnerabile nouă grupuri - inclusiv tuturor celor peste 50 de ani.

Restricțiile împotriva Coronavirus au fost relaxate luni, faza a doua a foii de parcurs a guvernului.