Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Riscul de cheag de sânge după COVID-19 este “de opt ori mai mare” decât după vaccinul AstraZeneca

vaccin_astrazeneca.jpg

Vaccin Coronavirus Oxford AstraZeneca
Riscul de tromboză post vaccinare cu AstraZeneca este de circa 1/100.000 doze
Sursa imaginii: 
Dado Ruvić/Reuters

Riscul de a dezvolta un cheag de sânge după boala COVID-19 este de opt ori mai mare decât după administrarea vaccinului AstraZeneca, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford. Studiul vine pe fondul deciziei ca persoanele de sub 30 de ani să primească în Marea Britanie un vaccin alternativ

Incidența trombozei de sinus venos cerebral (CVST) a fost de 39 la un milion de pacienți cu COVID-19, comparativ cu aproximativ cinci dintr-un milion de persoane cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca.

În studiul a peste 500.000 de pacienți cu Coronavirus, riscul a fost raportat a fi de aproximativ 100 de ori mai mare decât în ​​mod normal după infecție.

Numeroase țări au limitat utilizarea vaccinului la anumite grupe de vârstă sau au întrerupt complet folosirea acestuia, cum este de pildă Danemarca, în urma raportărilor unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a declarat că vaccinul este în continuare sigur și eficient, dar a limitat utilizarea sa la cei cu vârsta sub 30 de ani, deoarece această grupă de vârstă este mai puțin expusă riscului de a se îmbolnăvi grav de Covid.

Cu toate acestea, studiul Oxford a sugerat că aproximativ o treime (30%) din raportările de CVST după infecția cu COVID-19 au fost la persoanele sub 30 de ani.

Oamenii de știință au spus că tehnologia utilizată în vaccinul AstraZeneca, care utilizează un adenovirus, a fost legată de un risc ușor mărit de formare a cheagurilor de sânge. Aceeași explicație a fost dată și pentru vaccinul Johnson & Johnson, care a fost întrerupt în SUA după o serie de rapoarte de cheaguri post-vaccinare în această țară.

Riscul de cheag mai mare după Covid

La peste 480.000 de persoane care au primit vaccinurile Pfizer sau Moderna, care folosesc în schimb tehnologia ARNm, CVST a apărut la aproximativ patru dintr-un milion de oameni.

Studiu Com-Cov
Riscul de tromboză după toate vaccinurile actuale este de 10 ori mai mic decât post boala COVID
Sursa imaginii: 
Sky News

Riscul dezvoltării CVST după administrarea oricăruia dintre aceste vaccinuri este de aproximativ 10 ori mai mic decât după infectarea cu Coronavirus, sugerează studiul Oxford.

Dar cercetătorii au spus că aceste comparații ar trebui interpretate cu prudență, deoarece datele sunt încă în curs de colectare.

 “Am ajuns la două concluzii importante. În primul rând, COVID-19 mărește semnificativ riscul de CVST, adăugând la lista problemelor de coagulare a sângelui cauzate de această infecție.” a declarat la Sky News Profesorul Paul Harrison, de la Universitatea din Oxford.

"În al doilea rând, riscul COVID-19 este mai mare decât în ​​cazul vaccinurilor actuale, chiar și pentru cei sub 30 de ani; lucru care ar trebui luat în considerare atunci când se pun în balanță riscurile și beneficii pentru vaccinare." a adăugat profesorul Harrison.

 “Cel mai bun mod, dacă vrei să ai o problemă de coagulare proastă, este să se îmbolnăvești de COVID. Și dacă nu te vaccinezi, te îmbolnăvești de COVID și, dacă te îmbolnăvești de COVID, vei avea un risc foarte mare, mult mai mare de a avea o problemă de coagulare proastă. Deci, problemele de coagulare ale vaccinului sunt destul de banale în comparație cu riscurile reale de a avea probleme de coagulare dacă te îmbolnăvești de COVID” a declarat la Sky News profesorul Sir John Bell, profesor de medicină la Oxford.

Este foarte trist că în pofida datelor care demonstrează în continuare ca vaccinul este sigur, mulți oameni se tem și evită să se vaccineze cu Oxford/Astrazeneca. Numărul extrem de mic de cazuri de complicații trombembolice este cu mult mai mic decât riscul la care ne supunem de a face complicații și mai grave dacă ne infectăm. Este bine ca știm acum de aceste efecte adverse care în pofida faptului că sunt rare, ne oferă acum o înțelegere mai bună care ne va permite să administrăm în continuare vaccinurile în condiții de maximă siguranță.” A declarat la RFI imunologul Ștefan Dascălu, doctorand al Universității Oxford.

Ștefan Dascălu
Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford
Sursa imaginii: 
Ștefan Dascălu