Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mini-elicopterul Ingenuity al NASA scrie istorie după efectuarea primului zbor pe Marte

ingenuity_zbor_marte.jpg

Propria umbră - prima fotografie alb/negru captată de elicopterul Ingenuity din aer, pe Marte
Sursa imaginii: 
NASA

Mini-elicopterul Ingenuity al NASA, dus pe Marte de roverul Perseverance, a reuşit luni să se ridice câţiva metri de la sol, înregistrând astfel o premieră istorică. Zborul pe Marte reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe ''Planeta Roşie'' are o densitate de doar 1% din cea a atmosferei Pământului. 

Ingenuity cântăreşte 1,8 kilograme şi a ajuns pe Marte în roverul Perseverance, care a amartizat în luna februarie.

NASA trebuia să îl testeze în urmă cu o săptămână, însă din cauza unor probleme tehnice a decis amânarea zborului, scrie News.ro.

Agenţia a recunoscut că e posibil ca testul să nu reuşească, însă luni, în jurul orei României 13:30, el s-a ridicat 3 metri de la sol, a plutit, s-a rotit şi a revenit la sol, înregistrând o premieră istorică.

Ingenuity este primul vehicul motorizat care a zburat pe o altă planetă.

 

O imagine a fost captată şi transmisă de rover la scurt timp după reuşită. Perseverance a suprins desprinderea mini-elicopterului şi revenirea lui la sol.

Datele din primul zbor controlat pe Marte vor fi transmise pe Pământ în câteva ore, a anunţat Agenţia.

„Putem spune acum că oamenii au pilotat un giravion pe o altă planetă”, a declarat MiMi Aung, project manager pentru Ingenuity la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena. „Am vorbit atât de mult despre momentul nostru Wright Brothers pe Marte şi iată-l”, a adăugat ea făcând referire la pionierii aviaţiei.

Ingenuity va fi controlat să zboare mai sus şi mai mult de inginerii NASA, care caute să îi testeze limitele.

Atmosfera de pe Marte este foarte rarefiată, cu doar 1% din densitatea care există pe Pământ. Din acest motiv, Ingenuity a fost proiectat să fie atât de uşor.

Speranţa este ca această demonstraţie să poată transforma modul de exploare a altor planete.

NASA a aprobat deja o misiune a unui elicopter pe Titan, luna lui Saturn. Dragonfly, numele sub care este cunoscută misiunea, ar trebui să ajungă pe Titan la jumătatea anilor 2030.