Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La ce va fi folosit oxigenul fabricat pe Marte

rover.png

Moxie, dispozitivul care a reușit să fabrice oxigen pe Marte, la momentul instalării sale la bordul roverului Perseverance
Sursa imaginii: 
AFP via France24

O nouă performanță la activ pentru Perseverance: rover-ul NASA care a ajuns pe planeta Marte a transformat dioxid de carbon din atmosfera acestei planete în oxigen, a anunțat Agenția Spațială Americană.

„Este o primă încercare, crucială și reușită, de a transforma dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a declarat Jim Reuter, administrator asociat la NASA.

Demonstrația a avut loc pe 20 aprilie, iar NASA speră ca versiunile viitoare ale prototipului să  poată ajuta la explorarea planetei de către oameni.

Nu numai că prin acest proces s-ar putea produce oxigen pentru ca viitorii astronauți să poată respira, dar s-ar putea evita și transportul unor cantități mari de oxigen de pe Pământ, esențiale pentru a propulsa racheta la întoarcere.

„Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment” (Moxie) este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto situată în partea dreaptă din față a rover-ului.

Rover-ul folosește electricitate și diverse reacții chimice pentru a scinda moleculele de CO2, producând astfel oxigen și monoxid de carbon.

Pentru primul său experiment, Moxie a produs 5 grame de oxigen, suficient pentru ca un astronaut cu activitate normală să respire 10 minute.

Inginerii responsabili de Moxie vor efectua acum mai multe teste și vor încerca să sporească acest rezultat. Prototipul a fost dezvoltat pentru a putea genera până la 10 grame de oxigen pe oră.

Proiectat la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Moxie a fost fabricat cu materiale rezistente la căldură pentru a tolera temperaturile extrem de ridicate (800 grade Celsius) necesare funcționării sale.

Un strat subțire de aur împiedică iradierea căldurii și deteriorarea rover-ului.

Potrivit inginerului de la MIT, Michael Hecht, un Moxie de o tonă – cel atașat rover-ului cântărește 170 kg – ar putea produce aproximativ 25 de tone de oxigen, necesare pentru ca o rachetă să decoleze de pe Marte.

Producerea de oxigen din atmosfera lui Marte, compusă 96% din dioxid de carbon, se poate dovedi mult mai simplă decât extragerea gheții de sub scoarța sa pentru a produce oxigen prin electroliză.

Rover-ul Perseverance a aterizat pe planeta roșie la data de 18 februarie a.c. cu misiunea de a căuta urme de viață.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul AFP preluat de France 24