Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schimbările climatice determină deplasarea axei de rotație a planetei (studiu)

polul_nord.png

Sursa imaginii: 
Gettyimages/Sue Flood via rfi.fr

Topirea ghețarilor cauzată de schimbările climatice a determinat deplasarea axei de rotație a Pământului în ultimele decenii, potrivit unor noi cercetări care evidențiază impactul activității umane asupra planetei.

Polii, mai exact punctele în care axa de rotație a Pământului se intersectează cu suprafața planetei, nu sunt puncte geografice fixe, ci puncte care se deplasează pe fondul schimbărilor din câmpul magnetic al Pământului.

Oamenii de știință, care folosesc date primite prin satelit pentru a urmări așa-numitul „drift polar”, au descoperit că direcția polilor nord și sud se deplasase spre est începând cu mijlocul anilor 1990.

Pe lângă schimbarea direcției, viteza de abatere între anii 1995 și 2020 a fost de cel puțin 17 ori mai mare decât între 1981 și 1995.

Topirea gheții „principala cauză”

Publicat în jurnalul American Geophysical Union, studiul finanțat de China a folosit date de la sateliții Gravity Recovery și Climate Experiment, care detectează modificările câmpului gravitațional al Pământului.

Acesta a constatat că principalul factor al „driftului polar accelerat”, a fost apa rezultată din topirea ghețarilor. Alți factori sunt curenții oceanici și modificările apărute în stratul de ape freatice.

Oamenii de știință estimează că polii s-au deplasat cu 4 metri începând din 1980. Monitorizarea poziției lor devine un instrument valoros pentru urmărirea schimbărilor climatice.

Săptămâna trecută, un summit internațional privind clima a adunat oficiali care se ambiționează să reducă  nivelul încălzirii globale, SUA - un poluator major - promițând că va reduce la jumătate emisiile până în 2030.

Oamenii de știință spun că țările puternic poluante trebuie să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până la mijlocul secolului pentru a îndeplini obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea la „mult sub” două grade Celsius.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul rfi.fr