Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bacteriile, soluția salvatoare pentru eliminarea deșeurilor de plastic din natură?

plastic.png

Particule de plastic colectate din natură, expuse la Universitatea Macquarie, Sydney, Australia, 15 aprilie 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

O echipă de cercetători de la Universitatea Politehnică din Hong Kong au descoperit o posibilă nouă modalitate de a colecta și elimina particulele de plastic din natură.  Bacteriile ar putea soluția durabilă pentru una dintre cele mai mari amenințări asupra sănătății planetei.

Coloniile de germeni cunoscute sub numele de ,,biofilme’’ sunt folosite de cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Hong Kong pentru a recicla particulele microplastice, care - în ciuda dimensiunii lor - sunt extrem de dăunătoare ecosistemelor naturale.

Echipa a folosit o specie de bacterii numită pseudomonas aeruginosa, care se găsește în mod obișnuit în sol și apă, pentru a capta particule microplastice într-un bioreactor. Materialul obținut a fost apoi prelucrat, microplasticele fiind eliberate în cele din urmă din „matricea biofilmului” folosind o genă de dispersie.

Microbiologii speră că rezultatele obținute în laborator pot fi reproduse într-un cadru real - începând cu îndepărtarea microplasticelor din stațiile de tratare a apelor uzate.

„Este imperativ să dezvoltăm soluții eficiente care să capteze, să colecteze și chiar să recicleze aceste particule pentru a opri ,plastifierea’ mediilor noastre naturale”, a declarat cercetătorul principal Sylvia Yang Liu.

Alimente și apă poluate

Poluarea cauzată de microplastice – fragmente de plastic mai mici de 5 milimetri – a afectat sistemele de alimentare și apă ale lumii și chiar aerul. Aceasta înseamnă că oamenii ingerează particule de plastic pur și simplu mâncând, bând și respirând.

Începând din anii 1940, oamenii au produs mai mult de 8 miliarde de tone metrice de plastic. Mai puțin de 10% din acestea au fost reciclate.

Particulele microplastice pătrund în ecosisteme pe mai multe căi, inclusiv prin aruncarea ambalajelor, a îmbrăcămintei sintetice uzate, utilizarea microbilelor în produse cosmetice și alte nenumărate procese industriale.

"Din cauza suprafeței imense pe care se răspândesc și a capacității lor de absorbție, microplasticele pot absorbi poluanți toxici, cum ar fi pesticide, metale grele și reziduuri de medicamente cu concentrații mari", explică cercetătoarea. „Acest lucru duce la toxicitate biologică și chimică pentru organismele din ecosisteme și pentru oameni după un consum prelungit și nedorit de astfel de microplastice.”

Din cauza dimensiunii lor mici, metodele existente pentru eliminarea microplasticelor, cum ar fi incinerarea sau păstrarea lor în depozite de deșeuri, sunt limitate.

 

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul rfi.fr