Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine va fi primul pasager al rachetei turistice New Shepard?

racheta.png

Racheta New Shepard în timpul unui test la baza Blue Origin din Texas, Statele Unite, decembrie 2017
Sursa imaginii: 
HO BLUE ORIGIN/AFP via rfi.fr

New Shepard, racheta turistică a companiei Blue Origin deținută de miliardarul Jeff Bezos, va fi lansată în spațiu, pe 20 iulie anul acesta, având la bord pentru prima oară, în afara echipajului, și un pasager.

Potrivit AFP compania nu a lansat deocamdată campania de vânzări de tichete şi nu a publicat informaţii legate de preţul zborurilor cu New Shepard, dar va organiza o licitaţie publică pentru un loc în prima cursă cu echipaj a rachetei. Licitația se va lansa la 19 mai iar câștigătorul va fi anunțat în data de 12 iulie a.c.

”Scoatem la licitaţie primul loc, în beneficiul fundaţiei noastre Club for the Future”, transmite  Blue Origin.

New Shepard poate transporta până la şase persoane, la o altitudine de peste 100 de kilometri. Capsula are ferestre largi, pentru a oferi pasagerilor o vizibilitate bună, şi va petrece câteva minute la gravitate zero, înainte de a reveni pe Pământ.

Blue Origin a testat racheta şi capsula de peste 12 ori, fără echipaj, inclusiv un test efectuat luna trecută la baza sa din Texas.

Racheta este lansată pe verticală, iar propulsorul se detaşează şi revine pe Pământ, aterizând pe o platformă de beton din apropiere. Revenirea capsulei este încetinită de un set de paraşute, înainte de a ateriza în deşert.

Anunţul făcut de Blue Origin survine la a 60-a aniversare a zborului Mercury-Redstone 3, care l-a transportat pe astronautul Alan Shepard, în onoarea căruia Blue Origin şi-a numit sistemul de rachetă, în primul zbor american în spaţiul efectuat în 1961.