Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aterizare cu succes a rachetei SpaceX Starship, după patru tentative nereușite

spacex.png

Starship la aterizare, baza Boca Chica, Texas, 5 mai 2021
Sursa imaginii: 
© Gene Blevins, Reuters via France24

Un prototip al rachetei gigant Starship dezvoltată de SpaceX în vederea unei viitoare călătorii pe planeta Marte, a aterizat cu succes miercuri, 5 mai, la baza aerospațială din Texas, după patru tentative similare nereușite în timpul testelor din ultimele luni.

Potrivit videoclipului difuzat de companie, la scurt timp după aterizare au izbucnit flăcări la baza rachetei, dar acestea au fost stinse cu tunuri de apă câteva minute mai târziu.

Un astfel de incendiu „nu este neobișnuit” având în vedere masa de combustibil utilizată de această enormă ambarcațiune cu o înălțime de 50 de metri, a declarat reprezentantul SpaceX John Insprucker în videoclipul live.

Acest prototip, numit SN15 pentru numărul de serie 15, a decolat pe verticală din Boca Chica, Texas, folosind cele trei motoare, apoi a zburat în plan orizontal.

Racheta a revenit pentru aterizare pe o pistă foarte aproape de locul decolării, revenind  în poziție verticală. SpaceX nu a precizat dacă a reușit să atingă 10 kilometri altitudine, obiectivul său, ca la testele anterioare.

La începutul lunii martie, un alt prototip, SN10, reușise să aterizeze, dar în cele din urmă a explodat la câteva minute după ce a atins solul. Anterior, SN8 și SN9 au fost lansate în decembrie și, respectiv, la începutul lunii februarie, dar în timp ce se întorceau la sol s-au prăbușit provocând incendii uriașe. În cele din urmă, la sfârșitul lunii martie, SN11 a decolat în ceață deasă, dar testul s-a încheiat și el cu o explozie.  

Obiectivul Marte

SpaceX intenționează să lanseze într-o zi racheta Starship către planeta Marte. Racheta care va zbura pe Planeta Roșie va avea, pe lângă partea care găzduiește echipajul, un prim etaj numit Super Heavy. Toată nava va măsura 120 de metri înălțime și va putea transporta 100 de tone la bord.

Între timp, Starship este racheta aleasă de NASA pentru a transporta următorii astronauți americani pe Lună ca parte a programului american Artemis.

Astronauții vor fi lansați de pe Pământ de o altă rachetă, SLS, dezvoltată de NASA, care va ajunge la o stație orbitală lunară numită Gateway. Acolo Starship va trebui să îi aștepte, gata să primească astronauții pentru ultima etapă a călătoriei către suprafața Lunii.

Săptămâna trecută, producătorul concurent de servicii aerospațiale Blue Origin, care deasemenea a răspuns la cererea de oferte a Agenției Spațiale SUA, a depus o plângere prin care a protestat împotriva deciziei NASA de a alege SpaceX.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul France24