Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teorie demonstrată: Rechinii folosesc câmpul magnetic al planetei pentru a se orienta

rechin.png

Rechin-ciocan
Sursa imaginii: 
Flickr via rfi.fr

Rechinii pot citi câmpul magnetic al Pământului, ca un GPS, pentru a-și găsi drumul în timpul migrațiilor care se întind uneori pe distanțe de zeci de mii de km, arată un studiu publicat pe 6 mai.

Cercetarea, publicată în revista Current Biology, confirmă o teorie veche de decenii, care nu a putut fi demonstrată până acum, a modului în care prădătorii marini pot migra pe distanțe mari, pot înota în linii drepte și pot reveni la punctul lor de origine, a explicat autorul principal al studiului, Bryan Keller.

Oamenii de știință cred că rechinii – precum și țestoasele marine și alte specii - își pot determina poziția și  se pot orienta folosind câmpul magnetic generat de planeta noastră.

Bryan Keller, care este manager de proiect pentru fundația Save Our Seas în Florida, a decis să studieze o specie mică de rechin ciocan originar din regiunea Golfului Mexic.

Aceștia „se întorc în același estuar în fiecare an”, a remarcat Bryan, care este și oceanograf biolog la Universitatea de Stat din Florida. „Acest lucru demonstrează că rechinii știu unde le este ,,casa’’ și pot reveni la ea dintr-o locație îndepărtată.”

Echipa sa a expus 20 de rechini unui dispozitiv folosit pentru a simula câmpul magnetic corespunzător diferitelor locuri de pe glob.

Dispozitivul este de fapt un cub mare de lemn cu cabluri verticale și orizontale din cupru în interior, în centrul căruia se află un mic bazin în care este plasat un rechin.

Așa cum era de așteptat, rechinii s-au îndreptat spre nord când condițiile au simulat o locație la sud de locul unde fuseseră prinși. Iar atunci când condițiile îi făceau să creadă că sunt „acasă”, ei nu se mișcau în nicio direcție.

Potrivit lui Bryan Keller, este puțin probabil ca acești rechini să fie singura specie care a dezvoltat această abilitate.

„Marii rechini albi, de exemplu, migrează din Africa de Sud în Australia și se întorc în același loc de unde au pornit în fiecare an”, a explicat el. O călătorie de peste 20.000 de kilometri, în nouă luni, a unui animal, pe „o traiectorie incredibil de dreaptă”.

În viitor, cercetătorul intenționează să studieze efectul construcțiilor umane asupra rechinilor, cum ar fi cablurile de comunicații submarine.

 

Traducere de Magda Savițchi după France24