Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Combinarea dozelor de vaccin predispune la efecte secundare mai pronunțate - studiu

astrazeneca_pfizer.jpeg

Vaccinuri anti-Coronavirus
Combinarea dozelor de vaccin anti-Coronavirus predispune la efecte secundare ușoare sau moderate
Sursa imaginii: 
Dado Ruvic, Reuters via France24

Adulții sunt mai predispuși să raporteze efecte secundare ușoare și moderate după amestecarea dozelor de vaccinuri anti-Covid AstraZeneca și Pfizer, arată un studiu realizat de Universitatea Oxford. Studiul a fost efectuat începând cu luna februarie pe voluntari.

Persoanele care au primit două doze de vaccinuri diferite au raportat frisoane, dureri de cap și dureri musculare mai frecvent decât atunci când nu s-au combinat diferite doze de vaccin. Toate reacțiile adverse au fost de scurtă durată, fără alte probleme de siguranță.

"Este o constatare cu adevărat interesantă și nu ceva la care ne așteptam neapărat", a spus profesorul Matthew Snape, de la Oxford Vaccine Group, citat de BBC.

Studiul Com-Cov a fost lansat în februarie pentru a vedea dacă un vaccin diferit pentru a doua doză ar putea oferi o imunitate de durată mai lungă, o protecție mai bună împotriva noilor variante sau pur și simplu permite clinicilor să schimbe vaccinurile dacă aprovizionarea cu un anumit tip de vaccin este întreruptă.

Cele mai mari provincii ale Canadei, Ontario și Quebec, au declarat că intenționează să amestece vaccinurile în viitorul apropiat, pe fondul incertitudinii cu privire la aprovizionarea cu Oxford-AstraZeneca și a îngrijorărilor legate de cheagurile de sânge rare.

Studiul, efectuat de Universitatea din Oxford, a recrutat 830 de voluntari cu vârsta peste 50 de ani. Se așteaptă să publice primele rezultate complete în iunie, dar datele preliminare au fost publicate acum într-o scrisoare de cercetare în revista medicală Lancet.

Rezultate încurajatoare

Unul din 10 voluntari cărora li s-au administrat două vaccinuri AstraZeneca cu patru săptămâni distanță au raportat febrilitate - dar dacă au primit un vaccin AstraZeneca și unul Pfizer, în orice ordine, proporția a crescut la aproximativ 34%.

Ștefan Dascălu
Imunologul Ștefan Dascălu consideră că rezultatele studiului sunt încurajatoare
Sursa imaginii: 
Ștefan Dascălu

Aceleași diferențe reale s-au aplicat și pentru alte simptome, cum ar fi frisoane, oboseală, cefalee, stare generală de rău și dureri musculare”, a spus Prof Snape, cercetătorul șef al procesului.

Unul dintre lucrurile pe care ni le spune studiul este că nu ați vrea să vaccinați o secție întreagă de asistenți medicali în aceeași zi [cu doze mixte de diferite vaccinuri], pentru că s-ar putea să aveți mai mult absenteism în ziua următoare” a adăugat el.

"Rezultatele studiului sunt încurajatoare. Deși combinația de vaccinuri a indus o incidență puțin mai mare a disconfortului post-imunizare, nu au fost înregistrate efecte adverse majore. Încă nu știm cu exactitate de ce reacțiile post-vaccinale au fost puțin mai mari, dar cel mai probabil ține de răspunsul organismului nostru față de doua metode diferite de livrare a agentului imunogen.", a comentat pentru RFI imunologul Ștefan Dascălu, doctorand al Universității Oxford

"Faptul ca această combinație de vaccinuri a declanșat un răspuns imun protector este extrem de încurajator, ținând cont că, pe viitor, scenariul administrării dozelor periodice este destul de plauzibil. Dacă putem combina vaccinurile, dificultățile logistice scad, iar accesul oamenilor la sănătate și protecție împotriva COVID-19 va crește.", a adăugat el.

În aprilie, studiul a fost extins, adăugând încă 1.050 de voluntari pentru a testa combinații de vaccinuri Moderna și Novavax Covid alături de AstraZeneca și Pfizer.