Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Guvernul ar putea accelera vaccinarea pe fondul temerii cu privire la varianta indiană

varianta_indiana.jpg

Tulpina indiană
Numărul de cazuri de infectară cu tulpina indiană a crescut de peste două ori într-o săptămână
Sursa imaginii: 
https://www.aa.com.tr/

Zece milioane de oameni ar putea primi a doua doză de vaccin împotriva Coronavirus în Marea Britanie, în timp ce guvernul încearcă să prevină răspândirea unei variante indiene a virusului care ar putea întârzia sfârșitul restricțiilor.

Cazurile de infecție cu o nouă variantă indiană de Coronavirus au crescut de peste două ori într-o săptămână, iar prim ministrul britanic Boris Johnson s-a declarat “neliniștit” cu privire la amenințarea pe care aceasta o prezintă asupra calendarului eliminării restricțiilor.

Amestecarea persoanelor din gospodării diferite în interior va continua așa cum a fost planificat luni 17 mai, în ciuda apelurilor din partea oamenilor de știință pentru ca aceasta să fie amânată.

Modelarea pentru Comitetul Științific Consultativ de Urgență (Sage) a ajuns la concluzia că, dacă varianta indiană este cu peste 30% mai transmisibilă decât tulpina Kent, dominantă actualmente în Marea Britanie.

Public Health England, organismul de sănătate publică din Anglia, a declarat joi că au fost identificate 1.313 cazuri ale variantei B.1.617.2, față de 520 săptămâna trecută. Mai mult de jumătate din cazuri sunt în Londra și în nord-vest.

Este una dintre cele trei tulpini importate din India identificate pentru prima dată în Marea Britanie la sfârșitul lunii aprilie și a fost considerată o “variantă de îngrijorare” din cauza vitezei de răspândire.

Interval de 12 săptămâni între doze

Oamenii de știință nu cred că este posibil ca varianta să diminueze eficacitatea vaccinurilor, dar au ajuns la concluzia că ar putea fi mult mai transmisibilă decât varianta Kent dominantă acum în Marea Britanie.

Guvernul are în vedere accelerarea celei de-a doua doze pentru cele mai vulnerabile grupuri pentru a le proteja de infecție și spitalizare dacă Marea Britanie va fi afectată de un al treilea val cauzat de tulpină.

Cu toate acestea, oamenii de știință încearcă să echilibreze acest lucru cu protecția suplimentară despre care se crede că se obține prin amânarea celei de-a doua doze cu până la 12 săptămâni.

Cercetările arată că răspunsul anticorpilor la persoanele cu vârsta peste 80 de ani a fost de peste trei ori mai mare la cei care au avut a doua doză după 12 săptămâni, comparativ cu cei care au avut-o după trei săptămâni, după cum a recomandat concernul Pfizer.

Un studiu separat de modelare realizat de cercetătorii americani, publicat în British Medical Journal, a estimat că întârzierea celei de-a doua doze a unui vaccin eficient ar putea reduce decesele totale cauzate de Covid cu până la 20%. Eficacitatea vaccinului AstraZeneca s-a dovedit, de asemenea, a fi mai bună după un decalaj mai lung.