Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2,4 milioane de dolari costă un loc în zborul spațial inaugural al Blue Origin

blue origin.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / spaceflightnow.com

Compania americană producătoare de rachete a miliardarului Jeff Bezos, Blue Origin, a dezvăluit că cea mai mare ofertă pentru un loc în nava sa spaţială ''New Shepard'' s-a ridicat la 2,4 milioane de dolari, într-o licitaţiei în curs de desfăşurare, anunță Reuters.

Aceeași companie a comunicat că în prima rundă a licitaţiei numărul ofertanţilor a depăşit 5.200, din 136 de ţări. Valoarea celei mai mari oferte nu a fost dezvăluită la încheierea acestei runde.

Cea de-a doua a fost lansată pornind de la 1,4 milioane de dolari, conform site-ului Blue Origin.

Procesul va dura până la data de 10 iunie şi se va încheia la 12 iunie, cu o licitaţie online difuzată în direct.

Această companie producătoare de rachete a anunţat că prima excursie suborbitală cu nava sa spaţială va avea loc la data de 20 iulie, un moment de referinţă în competiţia pentru introducerea unei noi ere a călătoriilor în spaţiu, cea a turismului spaţial.

''New Shepard'' este alcătuit din racheta propriu-zisă şi o capsulă concepută pentru a transporta şase pasageri, la o distanţă de peste 100 de kilometri deasupra Pământului, în spaţiul suborbital.

Călătoria va dura în total doar aproximativ 10 minute.

Ca dotări, capsula este echipată cu hublouri mari, ce acoperă mai mult de o treime din suprafaţa habitaclului.

De asemenea, racheta va decola pe verticală, iar capsula se va separa de aceasta când va atinge o altitudine de circa 75 de kilometri, continuându-şi apoi traiectoria până când va depăşi altitudinea de 100 de kilometri.

În acel moment, pasagerii aflaţi la bordul capsulei vor putea să plutească în condiţii de imponderabilitate timp de câteva minute şi să admire curbura Pământului.

Între timp, racheta lansatoare va începe să coboare treptat şi va trebui să aterizeze controlat la un punct fix, pe o pistă, tot în poziţie verticală.

Totodată, capsula va intra după aproximativ 10 minute în cădere liberă pentru a reveni pe Terra, iar coborârea va fi frânată cu ajutorul a trei mari paraşute şi a unor retropropulsoare, înainte de a ateriza într-o regiune deşertică din Texas.

Amintim, la începutul acestei luni, compania a anunţat că va oferi un loc pentru zborul inaugural ''unui cumpărător care va câştiga licitaţia organizată de Blue Origin", fără să dezvăluie identităţile celorlalte persoane care vor urca la bordul ''New Shepard''.

Toți participanţii la licitaţie trebuie să propună sume care vor depăşi cea mai mare dintre oferte, pentru a putea să participe în continuare. Fondurile obţinute în urma licitaţiei vor fi donate în beneficiul unei fundaţii create de Blue Origin, Club For The Future, care are misiunea de a încuraja tinerii să urmeze cariere în mediul ştiinţific și al cercetărilor avansate.