Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parazitul unei furnici, posibilul elixir al tinereții fără bătrânețe...

furnica.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Anomotaenia brevis, un vierme-parazit  al unei specii de furnici îi încetinește acesteia, într-un mod considerabil, procesul de îmbătrânire, rezultă dintr-un studiu publicat săptămâna aceasta în revista științifică Royal Society Open Science.

„Am monitorizat viața insectelor pe parcursul a trei ani și am ajuns la concluzia că furnicile infectate trăiesc mult mai mult decât cele neinfectate”, explică pentru AFP Susanne Foitzik, profesoară de biologie la Universitatea germană din Mainz.

Temnothorax nylanderi (T. nylanderi), numită și furnica de ghindă, pentru că în acest fruct obișnuiește să-și facă adăpostul, este o specie răspândită în Europa de Vest. Entomologii știu deja că furnicile lucrătoare din această specie sunt atacate de parazitul Anomotaenia brevis (A. brevis).

La maturitate, acest vierme mic, de fapt o specie de tenie, trăiește și își depune ouăle în tubul digestiv al ciocănitoarei, după ce pasărea înghite larvele de furnică parazitate.

Tinerețe eternă

Furnicile infectate par să dezvolte o formă de tinerețe eternă. Cuticula lor, exoscheletul care le servește drept carapace și piele, își păstrează culoarea galben pal a furnicilor tinere. De asemenea, parazitul le modifică comportamentul, deoarece acestea refuză să le urmeze pe celelalte furnici lucrătoare, care se aventurează afară din colonie, în căutarea hranei.

„Cum de pot trăi atât de mult?”, cu o rată de supraviețuire identică cu cea a reginelor, dintre care unele ajung până la douăzeci de ani, se întreabă profesorul Foitzik, autor al studiului alături de fosta sa studentă Sara Beros, acum cercetătoare la Institutul Max Planck.

„Poate datorită faptului că au parte de mai multă îngrijire”, întrucât „furnicile infectate primesc mai multă atenție de la celelate, care lucrează” și care par atrase, printr-un proces chimic, de către exoscheletul lor.

Dar echipa entomologului a stabilit, de asemenea, într-un alt studiu, publicat în ianuarie, că prezența parazitului „amplifică evidențierea genelor legate de imunitate și într-o măsură mai mică a genelor legate de longevitate”, afirmă specialista în biologie.

Cu alte cuvinte, parazitul ar ajuta organismul furnicii să lupte împotriva îmbătrânirii.

Proprietăți antioxidante

Mai mult, echipa profesorului Foitzik analizează proteinele secretate de parazit în „sângele” furnicii, ceea ce „face lumină cu privire la fenomenul îmbătrânirii”.

„Am constatat că mai multe dintre aceste proteine ​​au proprietăți anti-oxidante”, care sunt foarte utile pentru sistemul imunitar, spune ea, considerând „posibil ca parazitul în sine să ajute furnica să trăiască mai mult”.

„De ce ar încerca parazitul să extindă durata de viață a gazdei sale?” se întreabă Pr. Foitzik. Răspunsul ar fi că acesta este cel mai bun mod prin care parazitul poate ajunge la gazda sa finală, pasărea. Deoarece larva parazitului se poate transforma într-un vierme numai după ce ajunge în tractul digestiv al ciocănitoarei.

Interesant este că alți paraziți ai furnicilor le conduc pe acestea la sinucidere rapidă pentru a-și atinge scopurile.

Viermele Fasciola hepatica, care își începe ciclul de viață în organismul unui melc, trece la furnica din specia Formica pe care o obligă să urce pe firele de iarbă, în „speranța” de a fi ”păscută” de un rumegător, gazda finală a parazitului.

Un alt vierme mic, Myrmeconema neotropicum, determină furnica gazdă să se întoarcă pe spate, cu abdomenul ei roșu în sus, ca să atragă atenția unei anumite specii de pasăre, gazda ei finală.

Aceste manifestări ne aduc înapoi la cazul ciocănitorii, care ar avea puține șanse să repereze parazitul T. nylanderi, care nu poate avea mai mult de 3 mm, într-un morman de frunze.

Prin urmare, conform cercetătorilor, este probabil ca schimbările de comportament observate la furnicile lucrătorare infectate să fie menite a atrage interesul păsării, gazda finală a parazitului.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24