Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doi mari virusologi chinezi avertizează asupra pericolului unei pandemii noi

virusolog chinez.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / scmp.com

Proeminenții savanți din China recomandă luarea unor măsuri de siguranță după ce șapte angajați ai unor ferme rusești s-au infectat anul trecut cu un virus gripal transmis de la păsări, scrie „MedicalXpress”.

Cercetătorii Weifang Shi și George Gao, doi dintre cei mai citați virusologi chinezi, sugerează într-un articol publicat în revista „Science” că structura și istoria tulpinii H5N8 a virusului care provoacă gripa aviară constituie un pericol de declanșare a unei noi pandemii.

Conform scrierilor lui Shi și Gao, noua tulpină a virusului gripal „A” a fost descoperită pentru prima dată la o rață din China în 2010. În 2014 au fost depistate focare în Japonia și Coreea de Sud atât în rândul păsărilor sălbatice cât și a celor domestice.

Apoi, până în 2016 tulpina a fost depistată în populațiile de păsări din India, Rusia, Mongolia, SUA și anumite părți din Europa. Până în 2020 au fost identificate focare în 46 de țări.

Autorii notează că această istorie arată că virusul se poate răspândi foarte rapid.

Cel mai îngrijorător a fost faptul că șapte muncitori de la ferme din Rusia au contractat virusul de la păsări, incident depistat în luna decembrie a anului trecut și raportat de autoritățile ruse în februarie.

Muncitorii infectați nu au prezentat simptome – au fost testați din motive de siguranță, și că nu există indicii care să arate că virusul ar fi fost transmisibil de la o persoană la alta.

Aceștia subliniază însă că odată ce virusul a fost transmis la o altă specie în general acesta nu are nevoie de mult timp pentru a se adapta pentru a se răspândi în rândul unor noi victime, notând cât de repede a sărit acesta de la rață la găini și apoi alte specii de păsări.

Totodată, aceștia notează că virusul are o letalitate semnificativă, provocând decese în masă în cazul a numeroase focare. De exemplu, muncitorii ruși au fost testați după ce un număr de 101.000 de găini au murit.

În fine, într-o notă ceva mai optimistă, Shi și Gao notează că încă nu este prea târziu pentru a lua măsuri de prevenție care ar putea împiedica izbucnirea unei noi pandemii.

Totuși, aceștia sugerează supravegherea fermelor, a piețelor de animale vii și implementarea unor măsuri de control a infecțiilor care ar putea încetini răspândirea virusului pentru a oferi timp companiilor farmaceutice să dezvolte un vaccin împotriva lui.