Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tehnologie nucleară pentru protejarea rinocerilor?

rinoceri.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

O echipă de cercetători din Africa de Sud încearcă să facă cornul rinocerului radioactiv folosind tehnologia nucleară, pentru a îngreuna și poate chiar stopa traficul ilegal și braconajul. Proiectul a fost inițiat de Universitatea Witwatersrand în parteneriat cu o universitate americană, o organizație australiană și Agenția Federală Rusă pentru Energie Atomică Rosatom.

Ideea constă în a insera în cornul rinocerului un fragment radioactiv mic cât un bob de nisip. Procesul este nedureros pentru rinoceri, întrucât nu există niciun nerv senzorial în această parte a corpului lor.

Ryan Collier, directorul general al Rosatom pentru Africa Centrală și de Sud, explică modul în care se așteaptă ca această tehnică să frâneze traficul de fildeș: „Scopul nostru este de a reduce cererea, deoarece oamenii vor ști, atunci când cumpără, că acel corn ar putea fi radioactiv. De asemenea, această inițiativă va face transportul mult mai complicat, pentru că va implica și deplasarea a numeroase detectoare de radiații în aeroporturi și porturi din întreaga lume, aspect care va crește șansele de a opri traficanții ”

Verificarea

Înainte de toate, este necesară asigurarea că această metodă este inofensivă pentru sănătatea animalului. Momentan, ideea este testată pe doi rinoceri.

Profesorul James Larkin, cel care a avut ideea, se ocupă de această primă fază a experimentului: „Trebuie să fim siguri că ceea ce inserăm în corn nu va migra și nu va expune organele interne la radioactivitate. Așadar, în săptămânile următoare vom prelua probe de sânge și fecale pentru a verifica dacă substanța se deplasează din corn în corpul rinocerului”

Dacă rezultatele vor fi concludente, profesorul Larkin va face un anunț în acest sens cu ocazia Zilei Mondiale a Rinocerului din septembrie. El vrea să facă accesibilă această tehnologie pentru toate organizațiile de conservare de pe continent și să o extindă poate la fildeșul elefanților.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de rfi.fr