Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oamenii de știință susțin că 150 de ani este vârsta maximă ce poate fi atinsă de corpul uman

Un grup de cercetătorii ai Roswell Park Comprehensive Cancer Center din New York consideră că au aflat care este limita superioară a vieții umane: 150 de ani, scrie „The New York Post”.

Un secol și jumătate de viață ar fi peste actualul record pentru cel mai vârstnic om – Jeanne Calment, care a decedat în 1997 la vârsta de 122 de ani, dar cu siguranță descurajează eforturile pentru nemurire.

Folosind o aplicație pentru iPhone și un volum uriaș de date medicale de la voluntari din UK și SUA, oamenii de știință spun că au confirmarea vârstei maxime pe care pot anticipa oamenii s-o trăiască și au publicat marți un studiu în revista Nature Communications.

În acest studio, inteligența artificială a analizat datele legate de sănătate și condiție fizică, iar cercetătorii au determinat că durata vieții este determinată de două elemente: vârsta biologică – asociată cu stresul, modul de viață și bolile cornice, și rezistența – cât de repede revine la normal o persoană după ce răspunde unui factor de stres.

Astfel, cercetătorii au aflat astfel că, de la 120 la 150 de ani, corpul uman prezintă o „pierdere totală” de rezistență, rezultân în incapacitatea de a-și reveni. „Cu vârsta, tot mai mult timp ne trebuie ca să ne recupăerăm după o perturbare, iar în medie petrecem tot mai puțin timp în starea fiziologică apropiată de optim”, afirmă autorul studiului, Timothy V. Pyrkov.

Totodată, profesorul Andrei Gudkov, care lucrează la Roswell Park Comprehensive Cancer Center și a colaborat la studio, spune că rezultatele sunt „o realizare conceptuală, deoarece determină și separă rolurile factorilor fundamentali ai longevității umane ... Explică de ce și cea mai eficace prevenire și tratare a bolilor legate de vârstă poate doar îmbunătăți durata medie, nu și cea maximă a vieții, dacă nu sunt descoperite terapii reale împotriva îmbătrânirii.”

Această afirmație vine în contextul în care există o tendință ascendentă de „biohacking”, de practici la modă împotriva îmbătrânirii și prelungire a duratei de viață. Biohackerii încearcă orice, de la injecții cu medicamente netestate contra herpesului, până la post prelungit și meditație.