Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O specie de țestoasă-gigant considerată dispărută a fost regăsită

testoasa_galapagos.png

Țestoasa Chelonoidis phantasticus redescoperită pe insula Santa Cruz, Galapagos, februarie 2019
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Cercetătorii din Ecuador au confirmat marți, după efectuarea tuturor testelor, inclusiv analizele ADN, că broasca țestoasă gigant descoperită în 2019 în arhipelagul Galapagos aparține într-adevăr unei specii pe care experții o credeau dispărută de mai bine de un secol.

"Se credea că a dispărut de peste 100 de ani! Noi i-am confirmat existența. Broasca țestoasă care aparține speciei Chelonoidis phantasticus a fost descoperită în #Galapagos", a scris pe Twitter ministrul mediului din această țară, Gustavo Marique.

Pentru a stabili cu exactitate cărei specie îi aparține, o echipă de genetici de la Universitatea americană Yale a comparat ADN-ul acestei broaște țestoase găsite pe insula Fernandina cu cel al unui mascul, observat ultima oară în Galapagos în 1906, astăzi o piesă de muzeu care aparține Academiei de Științe din California.

Testoasa uriașă Chelonoidis phantasticus este endemică pentru Fernandina, o insulă nelocuită de 638 km2 din Galapagos, arhipelag vulcanic din Pacific renumit pentru flora și fauna sa unice.

Este una dintre cele 15 specii de țestoase din arhipelag, dintre care două deja au dispărut, Chelonoidis spp din Insula Santa Fe și Chelonoidis abigdoni din Insula Pinta.

„Această descoperire, desigur, ne întărește speranța de a salva această specie, pentru a evita o soartă similară cu cea a lui George cel singuratic”, simbolul arhipelagului, spune Danny Rueda, directorul Parcului Național Galapagos (PNG).

George, ultimul exemplar de Chelonoidis abingdoni, a murit fără descendenți în 2012 pentru că nu a acceptat să se împerecheze cu femele din specii similare.

Ministerul a anunțat, de asemenea, că conservatorii parcului național și oamenii de știință pregătesc o expediție pe Insula Fernandina pentru a doua jumătate a anului pentru a căuta alte exemplare de Chelonoidis phantasticus.

Femela adultă a fost descoperită în 2019 în timpul unei expediții organizate de PNG și organizația americană de mediu Galapagos Conservancy. Țestoasa a fot surprinsă în vegetația care crește între formațiunile de lavă pietrificate ale vulcanului La Cumbre, unul dintre cei mai activi de pe planetă.

Țestoasele uriașe au ajuns în urmă cu trei-patru milioane de ani în arhipelagul Galapagos, situat la 1.000 km de coasta Ecuadorului, acolo unde naturalistul englez Charles Darwin a făcut cercetări pentru  teoria evoluției speciilor.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24