Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cercetători germani "descoperă legătura" între vaccin și cheaguri de sânge

vaccin_astrazeneca.jpg

Vaccin Coronavirus Oxford AstraZeneca
Riscul de tromboză post vaccinare cu AstraZeneca este de circa 1/100.000 doze
Sursa imaginii: 
Dado Ruvić/Reuters

Oameni de știință din Germania au anunțat că au descoperit cauza formării de cheaguri de sânge rare legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID Oxford AstraZeneca și Johnson & Johnson. Aceste accidente trombembolice au dus la restricții în folosire celor două vaccinuri.

Profesorul Rolf Marschalek, de la universitatea Goethe din Frankfurt, care conduce studii despre incidentele trombembolice post-vaccinare, a declarat cotidianului Financial Times că cercetările sale au arătat că problema își are originea în vectorii de adenovirus pe care ambele vaccinuri le folosesc pentru a furniza instrucțiunile genetice pentru proteina spike a virusului Sars-Cov-2.

În Marea Britanie s-au înregistrat 332 incidente tromembolice la 34,9 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca administrate, 58 fiind fatale.

Imunologul Ștefan Dascălu, doctorand al Universității explică într-un interviu la RFI cu Petru Clej cum a ajuns profesorul Marschalek la această concluzie.

Ștefan Dascălu: Spre deosebire de vaccinurile pe bază de ARN mesager – Pfizer/BioNTech și Moderna, care conțin direct instrucțiunile pentru celulele noastre de a produce proteina Spike – vaccinurile pe bază de vector viral – Oxford AstraZeneca și Johnson&Johnson – conțin un alt intermediar și anume ADN-ul care trebuie mai întâi transformat în ARN mesager și ulterior transformat în proteină.

Echipa de cercetători din Germania susține că a identificat problema: materialul genetic în formă de ADN odată intrat în nucleul celulei, n procesul de transformare, decodificare, tradus în ARN mesager suferă unele modificări potențiale, anume se traduce incomplet, în forme mai scurte decât ARN-ul mesager dorit.

Lucrul acesta produce, potrivit studiului oamenilor de știință din Germania, forme mai scurte ale proteinei Spike, care în loc să rămână la suprafața celulei, este dată afară din celulă și ajunge în circulație.

Aceste forme mai scurte ale proteinei Spike pot cauza acea patologie de coagulare, legându-se de receptorii celulari de pe suprafața celulelor endoteliale din sistemul nostru circulator, iar în cazuri extrem de rare, acest fenomen poate duce la apariția acelor condiții autoimune de sindrom de coagulare.

Reporter: Acest studiu, care este de fapt o pre-publicare, este deja pus la îndoială de alți oameni de știință.

Ștefan Dascălu: Există la momentul de față diferite mecanisme propuse pentru a explica aceste fenomene patologice produse în urma vaccinării pe bază de vector viral.

Ștefan Dascălu
Imunologul Ștefan Dascălu este doctorand al Universității Oxford
Sursa imaginii: 
Ștefan Dascălu

Există și alte explicații și ele extrem de plauzibile și anume legate de natura vectorului viral, adică adenovirusul, ținând cont că au fost deja identificate anumite mecanisme prin care acestea ar putea să cauzeze acele reacții autoimune și totodată față de anumite componente din cadrul vaccinului pentru a le oferi mai multă stabilitate.

Urmează să vedem în urma evaluării și altor experimente care se vor face pentru a demonstra cu adevărat această relație de cauzalitate, care este cu adevărat cauza acestor fenomene extreme de rare și nefericite.

Reporter: Cum ar fi posibil, teoretic vorbind, să fie modificate vaccinurile AstraZeneca și Johnson&Johnson pentru a reduce riscul formării de cheaguri?

Ștefan Dascălu: Dacă explicația oamenilor de știință germani este cea corectă și studii ulterioare vor analiza mai în detaliu aceste fenomene și acest lucru se confirmă vom vedea că secvențele respective din cadrul vaccinului care codifică proteina Spike pot fi modificate astfel încât aceste erori în traducerea lor în ARN mesager formă mai scurtă decât ar trebui să fie să nu se mai petreacă sau să se reducă substanțial incidența unor astfel de fenomene.

 
Ascultați interviul cu Ștefan DASCĂLU realizat de Petru CLEJ