Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A fost descoperită cauza trombozelor apărute după vaccinările cu AstraZeneca și J&J

vaccin_astrazeneca.jpg

Vaccin Coronavirus Oxford AstraZeneca
Riscul de tromboză post vaccinare cu AstraZeneca este de circa 1/100.000 doze
Image source: 
Dado Ruvić/Reuters

Cazurile de cheaguri de sânge și tromboze ce au apărut rareori la cei imunizați cu vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson, pot fi legate de vectorii adenovirus folosiți de ambele seruri pentru a furniza instrucțiunile genetice pentru proteina spike a Sars-Cov-2 din corp.

Concluzia este susținută de cercetătorii germani într-un studiu publicat în pre-print și care, prin urmare, nu a fost încă supus evaluării inter pares, susținând, de asemenea, că este o problemă care poate fi rezolvată prin „reprogramarea” vaccinurilor, notează „La Repubblica”.

Lectorul Universității Goethe din Frankfurt, Rolf Marschalek, care efectuează cercetări despre aceste afecțiuni rare încă din luna martie, susține că problema rezidă în intrarea adenovirusului în nucleul celulei. Ciclul de viață al adenovirusului include „infecția” celulelor și intrarea ADN-ului adenoviral în nucleu; unde, ulterior are loc transcrierea genelor. Aceasta ar fi de fapt problema: conform profesorului Marschalek și a celorlalți cercetători, odată ajunsă în nucleul celulei, unele părți ale proteinei spike se unesc sau se divid, creând versiuni mutante, care nu sunt capabile să se lege de membrana celulară unde are loc imunizarea. Pe de altă parte, conform teoriei lui Marschalek, proteinele mutante plutitoare sunt secretate de celulele corpului și provoacă cheaguri de sânge la aproximativ una din 100.000 de persoane.

Atunci când aceste ... gene ale virusului se află în nucleu, pot crea unele probleme”, a afirmat Marschalek. În schimb, vaccinurile pe bază de ARNm, cum ar fi cele dezvoltate de BioNTech/Pfizer și Moderna, furnizează materialul genetic al proteinei spike fluidului celular și nu intră niciodată în nucleu.

Partea bună este că, potrivit cercetătorilor, există o soluție simplă, deoarece pentru a preveni scindarea, dezvoltatorii de vaccinuri ar putea modifica această secvență a proteinei spike. De asemenea, conform celor raportate în lucrarea aflată în fază de pre-print, J&J contactase deja laboratorul Marschalek pentru sfaturi și căuta soluții pentru a-și adapta vaccinul și a preveni separarea. Ideea cercetătorilor este cea de a modifica secvența proteinei spike pentru a preveni separarea, eliminând astfel riscul de efecte secundare sau de reacții adverse.

Cu datele de care dispunem, putem spune companiilor cum să mute aceste secvențe, codificând proteina spike într-un mod care previne reacțiile de separare neprogramate”, concluzionează Marschalek.

Totodată, în urma raportării evenimentelor trombotice la subiecții supuși vaccinării anti-Sars-CoV-2 cu vaccinurile vectoriale virale Vaxzevria (AstraZeneca) și Janssen (Johnson & Johnson), AIFA a numit un grup de experți în patologii ale coagulării în sprijinul Comisiei tehnico-științifice pentru a investiga cât de plauzibil din punct de vedere biologice sunt evenimentele, a identifica strategii de minimizare a riscurilor și a indica metodele cele mai corecte pentru gestionarea clinică a acestor evenimente foarte rare.

De asemenea, AIFA a publicat un document structurat în întrebări și răspunsuri cu concluziile grupului de experți pentru a oferi medicilor nespecialiști și personalului sanitar informațiile disponibile în prezent pentru identificarea timpurie și gestionarea acestui eveniment advers extrem de rar.