Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Fratele mai mare” al telescopului Hubble va fi lansat în curând, din Kourou

nasa.png

Sistemul de oglinzi al telescopului James Webb
Sursa imaginii: 
NASA / AFP via France24

Telescopul spațial James Webb (JWST), care va face posibilă observarea Universului îndepărtat cu o precizie fără precedent, ar trebui să părăsească planeta până la sfârșitul anului 2021, au anunțat reprezentanții agențiilor spațiale europene și americane la începutul acestei săptămâni.

Prezentat drept „fratele mai mare” al telescopului Hubble, JWST este o minune a tehnologiei dezvoltată în urma investirii unui buget de aproximativ 10 miliarde de dolari, a cărui finalizare a cunoscut multe întârzieri, în special din cauza complexității sale.

Construit în Statele Unite, sub îndrumarea NASA, telescopul încorporează instrumente ale agențiilor spațiale europene (ESA) și canadiene (CSA). Acesta va fi trimis în spațiu la bordul rachetei Ariane-5 de la compania Arianespace, din portul spațial din Kourou, Guyana Franceză.

„Suntem în etapa în care începem pregătirile pentru a plasa telescopul într-un container [din SUA, n.r.] pentru a fi transportat pe cale maritimă, spre sfârșitul lunii august, în direcția Kourou”, a anunțat directorul departamentului științific al NASA, Thomas Zurbuchen, în timpul unei conferințe de presă virtuale comune a ESA, CSA și Arianespace.

Prima lansare posibilă a fost stabilită pentru data de 31 octombrie. Un reprezentant al companiei Arianespace a anunțat că „data finală va fi comunicată cu doar câteva săptămâni înainte de lansare”. „Această dată depinde de mai mulți factori”, potrivit lui Beatriz Romero, conducătorul proiectului JWST din cadrul companiei Arianespace, care precizează că „perioada de lansare se extinde până la începutul lunii decembrie”.

În urma unui audit al GAO (Gouvernment Accountability Office) din SUA s-a ajuns la concluzia că pot apărea anumite anomalii la momentul înlăturării carenajului, conul care adăpostea sarcina utilă a rachetei Ariane-5 în timpul ultimelor două lansări de satelit, soldate cu succes. Aceste informații au stârnit îngrijorarea responsabililor proiectului.

„Originea anomaliei a fost identificată și au fost luate măsuri”, a susținut un oficial al ESA, responsabil cu lansările efectuate cu racheta Ariane-5. „În prezent efectuăm ultimele teste și nimic nu va periclita lansarea telescopului”, a adăugat Daniel de Chambure. El a spus că este vorba despre o anomalie „relativ minoră”, fără să ofere detalii.

La rândul său, Pierre Ferruit, unul dintre coordonatorii științifici ai proiectului JWST, a justificat numeroasele întârzieri înregistrate în program prin faptul că nu există loc pentru greșeli: „Nu există un James Webb de rezervă, deci dacă ne îngrijorează ceva în mod constant, nu ne rămâne decât să facem teste”, a spus el.

 

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24