Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NASA: Două noi misiuni de explorare a planetei Venus până în 2030

venus.png

Planeta Venus fotografiată de NASA
Sursa imaginii: 
NASA/JPL-CALTECH/AFP via France24

NASA a anunțat recent că va trimite, până în 2030, două noi misiuni de explorare pe Venus, cea mai fierbinte planetă din sistemul solar, în încercarea de a înțelege mai bine de ce a devenit ea „planeta infernului” din Sistemul nostru solar, în timp ce vecinul său, Pământul, este locuibil.

Aceste două misiuni, numite DaVinci+ și Veritas, sunt preconizate să decoleze „în perioada 2028-2030”, transmite Agenția Spațială a SUA într-un comunicat de presă.

"Misiunile vor permite comunității științifice să studieze o planetă la care nu s-a mai ajuns de 30 de ani", a declarat noul administrator al NASA, Bill Nelson, în discursul anual către personalul agenției.

"Există Mercur, planeta cea mai apropiată de Soare, care nu are atmosferă. Apoi este Venus, cu o atmosferă incredibil de densă. După, există Pământul, cu o atmosferă care întreține viața", afirmă acesta. "Sperăm că aceste misiuni ne vor permite să înțelegem mai bine modul în care a evoluat Pământul și de ce este în prezent locuibil, în timp ce alte planete nu sunt".

DaVinci+ va trebui să analizeze compoziția atmosferei planetei Venus în încercarea de a  stabili dacă a existat vreodată acolo un ocean.

„Misiunea constă în aruncarea unei sfere în atmosfera groasă a planetei, făcându-se în acest timp măsurători precise privind prezența gazelor nobile și a altor elemente”, a explicat NASA.

Veritas va trebui să studieze istoria geologică a planetei, fiind plasat pe orbită în jurul acesteia.

Misiunea va consta în „cartografierea reliefului de pe aproape întreaga suprafață a planetei pentru a crea o reconstrucție 3D a topografiei și pentru a confirma dacă există mișcări tectonice sau vulcanice”, potrivit NASA.

Veritas va trebui, de asemenea, să stabilească dacă vulcanii activi eliberează vapori de apă în atmosferă.

Bill Nelson a confirmat, de asemenea, că Artemis 1, prima misiune a programului de revenire a Statelor Unite pe Lună, va fi lansată „mai târziu în acest an”.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24