Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia anunță că s-ar putea retrage din Staţia Spaţială Internaţională, acuzând sancţiunile SUA

iss_statia_spatiala.jpg

Stația Spațială Internațională în 2010
Sursa imaginii: 
nasa.gov

Dmitri Rogozin, directorul Agenţiei spaţiale ruse – Roscosmos, a sugerat, luni, că Rusia s-ar putea retrage din cooperarea în Staţia Spaţială Internaţională în 2025 dacă Statele Unite nu anulează sancţiunile asupra industriei spaţiale ruse, scrie agenţia Reuters.

Rogozin a declarat în Parlamentul de la Moscova că proiectele ruse de fabricare a sateliţilor sunt afectate de restricţiile impuse de Statele Unite privind importurile de microcipuri. "Avem rachete mai mult decât suficiente, dar nu avem ce să lansăm cu ele", a afirmat directorul Roscosmos.

"Avem nave spaţiale care sunt aproape asamblate, dar lipsesc anumite microcipuri pe care nu le putem achiziţiona din cauza sancţiunilor", a subliniat Dmitri Rogozin, în ceea ce este o rară ocazie în care Rusia admite impactul negativ al sancţiunilor internaţionale.

Șeful Roscosmos a sugerat că Rusia s-ar putea retrage din Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în 2025, dacă Washingtonul nu anulează sancţiunile curând. "Depinde de partenerii noştri americani", a subliniat Rogozin.

Amntim, Staţia Spaţială Internaţională, funcţională din 1998, are un segment rus şi unul utilizat de SUA şi de alte ţări.

Totodată, NASA – Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială din SUA, a semnalat că vrea utilizarea Staţiei Spaţiale Internaţionale până cel puţin în 2030.

De asemenea, preşedintele SUA, Joseph Biden, se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, la 16 iunie, la Geneva.