Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marinarii maori, primii exploratori ai Antarcticii (Studiu)

antarctica.png

Vedere din Antarctica, 2016
Sursa imaginii: 
Mark Ralston POOL/AFP via France24

Marinarii polinezieni din populația maori descoperiseră probabil Antarctica cu câteva secole înainte de 1820, anul în care se considera, cel puțin până acum, că exploratorii occidentali au descoperit continentul, reiese dintr-un studiu publicat recent în Journal of the Royal Society of New Zealand.

"Există o îndelungată istorie de conexiuni cu Antarctica ... Am găsit urme de călătorii către apele Antarcticii încă de pe vremea primelor călătorii pe mare", afirmă Priscilla Wehi, reprezentată a Institutului de cercetări guvernamentale Manaaki Whenua din Noua Zeelandă.

Savanții din Noua Zeelandă s-au bazat, printre altele, pe opere de artă ale poporului maori și pe istorii tradiționale transmise pe cale orală pentru a dovedi existența acelor călătorii foarte vechi întreprinse spre Antarctica de acest popor.

Marinarii maori parcurgeau distanțe mari între insulele Oceanului Pacific la bordul ambarcațiunilor  lor.

Cercetătorii presupun că prima călătorie spre apele Antarcticii este chiar mai veche decât sosirea populației maori în Noua Zeelandă, eveniment petrecut în secolul al XIV-lea.

„Am găsit relatări polineziene despre călătoriile către apele Antarcticii efectuate de Hui Te Rangiora și echipajul său pe nava Te Ivi O Atea, probabil la începutul secolului al VII-lea”, precizează cercetătoarea.

Poveștile orale maori studiate de cercetători fac referire la „un loc acoperit cu ceață și întunecat unde Soarele nu pătrunde” și la piscuri care seamănă cu aisberguri „care străpung cerul fără vegetație”.

Sculpturile și țesăturile maori, de asemenea, stau mărturie pentru aceste explorări în Antarctica.

Cercetătoarea i-a felicitat pe autorii studiului și consideră  că acesta a scos la lumină o parte din „istoria indigenă” a populației  maori.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24