Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


7 minute și 22 de secunde. Zborul celui mai bogat om din lume în spațiu

marti_la_ora_15h00_ora_parisului_jeff_bezos_fondatorul_amazon_va_decola_spre_spatiu_la_bordul_unei_capsule_realizate_de_compania_sa_blue_origin_in_care_se_vor_afla_in_total_4_oameni.

Marti la ora 15h00 ora Parisului, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, va decola spre spatiu la bordul unei capsule realizate de compania sa Blue Origin, în care se vor afla în total 4 oameni.
Marti la ora 15h00 ora Parisului, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, va decola spre spatiu la bordul unei capsule realizate de compania sa Blue Origin, în care se vor afla în total 4 oameni.
Sursa imaginii: 
BLUE ORIGIN / AFP

Miliardarul american Jeff Bezos, fondatorul Amazon şi Blue Origin, fratele său, Mark Bezos, femeia aviator Wally Funk şi studentul Oliver Daemen au format primul echipaj uman al navetei New Shepard care a pornit marţi, la ora României 16:12, spre orbită. Nava construită de Blue Origin nu este pilotată şi a ajuns la o altitudine de 100 de kilometri, cei patru devenind astfel astronauţi.

Bezos, cel mai bogat om din lume, a zburat  la bordul New Shepard, un sistem ce cuprinde o capsulă şi o rachetă,  alături de doar trei oameni - fratele, Mark Bezos, femeia aviator Wally Funk în vârstă de 82 de ani, care va deveni cea mai vârstnică persoană ce a ajuns în spaţiu, şi un student în vârstă de 18 ani, Oliver Daemen, care este primul client plătitor la bordul navei şi cel mai tânăr om care ajunge în spaţiu.

Acesta a fost primul zbor zpaţial cu echipaj civil care nu a fost pilotat. Niciunul dintre astronauţii Blue Origin sau personal instruit nu s-a aflat la bord.

Excursia lui Bezos a început de la unitatea Blue Origin din apropriere de Van Horn (Texas), la puţin timp după ora României 16:00. Imagini din interiorul capsulei urmeaza sa fie difuzate de companie după zbor.

În timpul zborului, membrii echipajului au putut fi auziţi manifestânu-şi încântarea. „Este întuneric aici”, a spus Funk la un moment dat.

Racheta a revenit la sol după 7 minute şi 22 de secunde.

Blue Origin va găzdui ulterior o conferinţă de presă la care vor participa Bezos şi ceilalţi trei însoţitori.

New Shepard, ce nu poate fi pilotată din interior, este botezată după Alan Shepard, care, în 1961, a devenit primul american ce a ajuns în spaţiu în timpul unui zbor suborbital ca parte a programului Mercury al NASA.

La fel ca zborul Virgin Galactic, New Shepard nu va intra pe orbita Pământului, dar va duce echipajul la o altitudine de 100 de kilometri. Capsula va reveni pe Pământ cu ajutorul unei paraşute.

Zborul Virgin Galactic a atins altitudinea de 86 de kilometri.

Compania miliardarului Elon Musk, Space X, a anunţat că va ajunge şi mai sus în luna septembrie, când are în plan să trimită un echipaj civil pentru un zbor orbital de câteva zile la bordul capsulei sale Crew Dragon.

NASA şi U.S. Air Force definesc drept astronaut orice persoană care zboară la o altitudine mai mare de 80 de kilometri.