Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Porsche vrea să cucerească spațiul, în luptă cu Elon Musk și Jeff Bezos

porsche.jpg

Sursa imaginii: 
Wikipedia

Holdingul german care controlează Grupul Volkswagen a pariat pe rolul spațiului pentru tehnologiile viitoare și va lansa un startup ce încearcă să rivalizeze cu „Blue Origin” al lui Jeff Bezos și „SpaceX” al lui Elon Musk, notează CNBC.

Uriașa companie, controlată de familiile asociate Porsche și Piëch, care au transformat Volkswagen într-o putere globală, a dezvăluit o investiție în „Isar Aerospace”, un startup ce vrea să producă rachete și să ofere servicii de lansare a sateliților.

Dacă „Blue Origin” și „SpaceX” sunt susținute de miliardari și lansează deja misiuni spațiale pilotate, Isar Aerospace consideră că poate concura pe piața în creștere pentru lansarea sateliților mici pe orbita Pământului. Compania planifică primul zbor de testare pentru anul viitor.

Cei de la Porsche SE vor investi alături de fondul HV Capital și banca elvețiană Lombard Odier, oferind 75 de milioane de dolari companiei, ca parte a unei runde de finanțare de 165 de milioane de dolari care include investitorii existenți. Porsche SE a declarat că va primi „o cotă procentuală redusă, de o singură cifră”.

"Finanțarea va permite Isar Aerospace să investească în continuare în infrastructura de lansare, testare și fabricație pentru producția sa de rachete și operațiuni comerciale", a declarat „Isar Aerospace” într-un comunicat.

O cerere comercială pentru lansarea de sateliți mici este așteptată să devină semnificativă în următorii ani.

Doar luna trecută, „SpaceX” a transportat 88 de sateliți pe orbită într-o singură lansare, pentru mai mulți clienți. În aceeași zi, „Virgin Orbit” a trimis în spațiu sateliți aparținând Departamentului Apărării al SUA, un start-up polonez numit SatRevolution și pentru Forțele Aeriene Olandeze.

Spațiul va deveni o platformă tehnologică cheie pentru multe industrii din întreaga lume - de la sectorul auto la cel al telecomunicațiilor - aducând progrese și noi capabilități pentru Internet of Things, criptarea și stocarea datelor, precum și aplicații agricole inteligente și supraveghere pentru combaterea schimbărilor climatice", a spus Isar Aerospace.

Compania a strâns 180 de milioane de dolari începând din 2018, inclusiv de la Airbus și de la fostul executiv SpaceX, Bülent Altan. Compania pretinde că este cea mai compania de servicii de lansare cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană și consideră Airbus (EADSF) drept unul dintre primii săi clienți.

Acum trei luni, agenția spațială germană a atribuit companiei un contract pentru lansarea pe orbită a doi sateliți utilitari.