
Ştiinţă
Elev din Echipa de Robotică a României: Le-am dat americanilor o idee despre cine suntem
melnic_unu.jpg

În interviul acordat pentru RFI România el spune că sunt încă priviți ca și copii atunci când caută sponsori pentru ideile lor, despre care mulți spun că sunt imposibile. Acum lucrează la un proiect din domeniul medical în care folosește Inteligența Artificială pentru îmbunătățirea vieții oamenilor care au nevoie de proteze.
Mihai Melnic crede că în România, spre deosebire de alte țări, nu există viziune în domeniul educației, nu se investește în viitor:
Care au fost atu-urile echipei de robotică a României?
Mihai Melnic: Am reușit să creăm și puțină istorie. Asta ne-a încurajat foarte mult. Noi am participat în trei divizii. Am fost cu trei roboți, am mers pregătiți cu trei echipe. Am reușit să câștigăm cu două dintre ele. Eficiența, perseverența și faptul că întotdeauna ne-a pregătit din greu, am muncit tot timpul pentru lucrul ăsta!
S-au speriat americanii de echipa de robotică a României?
Mihai Melnic: Speriat, e mult spus. Sperăm că am reușit să le dăm o idee despre cine suntem noi, de unde venim noi. Faptul că de acolo de unde venim noi lucrăm și încercăm să facem performanță chiar la nivel global.
Poți îmbina medicina și pasiunea pentru roboți? Pînă în clasa a opta intenționai să devii medic și apoi ai schimbat brusc direcția...
Mihai Melnic: Bineînțeles că da. Chiar urmează să dezvoltăm la Quartz, la echipa noastră din Iași, să începem să facem un lanț de clinici, să transformăm roboți, să-i facem funcționali pentru oameni care au probleme, care au nevoie de anumite proteze. Să le facem cu o Inteligență Artificială cât de cât bine dezvoltată ca să-i facem să nu se simtă diferiți.
Ești un tînăr antreprenor. Pînă la premii, la vizibilitatea dobândită, cum vă priveau cei la care apelați pentru a vă sponsoriza proiectele?
Mihai Melnic: Pînă să reușim să oferim încredere unei firme și să ne ofere și ei încredere, eram văzuți efectiv ca niște copii. Încă suntem văzuți ca niște copii de potențiali oameni la care încercăm să obținem sponsorizări, să facem parteneriate.
Să ne dezvoltăm mai mult. Noi nu ne mai dezvoltăm doar pe proiecte de competiții școlare, am început să dezvoltăm proiecte cu cei de la NASA. Încercăm să ne facem o mică firmă. Căutăm deja nouă tineri talentați, pasionați. Încercăm să facem o echipă nouă, să ne dezvoltăm.
Au trecut părinții tăi peste dezamăgirea că ai ales robotica și nu medicina?
Mihai Melnic: Nu a fost o dezamăgire, în primul rînd. Am învățat că ei pot să spună ce vor să spună, eu o să fac ce idei am. De fiecare dată când mi-am ales următorii pași nu am făcut-o singur ci cu mentorii mei. Sunt foarte încântați de ceea ce fac!
Câte de ore de lucru ai pe zi? Sau le percepi altfel decât ore de lucru?
Mihai Melnic: Nu sunt niște ore de lucru. Sunt ore în care mă relaxez, stau și mă duc și mă simt bine. Ceea ce fac îmi place extraordinar de mult. Nu simți efectiv că trece timpul. Câteodată stai și câte o zi în laborator și nu îți dai seama cum trece timpul. E foarte frumos.
Unde se vede Mihai Melnic peste cinci ani? Dar peste zece ani?
Mihai Melnic: Peste cinci ani, un master în afară sau la cine vine cu cea mai bună ofertă și îmi oferă posibilități de a învăța cît mai multe. Peste 10 ani la nivel global. Întotdeauna pe drumuri, între companii, între mai multe sedii. Cel principal va fi în România. Încercăm să facem un lucru cât mai mare.
Roboții, Inteligența Artificială sunt pe agenda publică a finanțărilor. Cum vezi tu România din acest punct de vedere?
Mihai Melnic: În momentul de față noi trebuie să ne chinuim să facem rost de parteneri și de sponsori. Ar trebui să fie mai deschiși față de această zonă de educație și să ne ofere mai multă încredere nouă, tinerilor.
Pentru că arătăm că putem face lucuri pe care ei spun că sunt imposibile. Dar noi arătăm tot timpul că putem face tot timpul impozibilul posibil. Dacă îți impui o idee, vrei să o dezvolți. O faci. Este un lucru de viziune. Ei când investesc acum, nu investesc într-un lucru din care să ia bani acum.
Investesc acum într-un loc pe care l-au ocupat, într-un anumit timp. Investesc în viitor. Trebuie să aibă multă viziune cei care ar vrea să investească în noi. Ceea ce nu prea există în România.