Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elon Musk îl acuză pe Jeff Bezos că este „procesoman” împotriva lui

În războiul celor doi miliardari americani, Musk spune despre Bezos că s-ar fi retras de la conducerea Amazon pentru „a intenta full-time procese împotriva SpaceX”.

Încă din primii ani ai acestui secol, doi dintre cei mai celebri directori executivi din lume, Elon Musk şi Jeff Bezos, au dezvoltat o rivalitate care avea să le definească o parte din activităţi în următorii 17 ani , scrie „Business Insider”, citat de ZF.

Aceștia s-au luptat cu privire la ambiţiile spaţiale pe care le împărtăşesc – Musk conduce „SpaceX”, iar Bezos deţine „Blue Origin” – însă situaţia nu s-a oprit aici: Musk l-a numit „copiator” pe Bezos din cauza programului de sateliţi din cadrul Amazon şi a criticat practicile de business ale companiei. În schimb, Amazon şi „Blue Origin” au intentat o serie de procese împotriva concernului „SpaceX”.

Este vorba de unii dintre cei mai puternici miliardari din lume. Bezos este în prezent cel mai bogat la nivel mondial şi a părăsit recent funcţia de CEO al Amazon, implicându-se tot mai mult în operaţiunile „Blue Origin”. Între timp, Musk ocupă funcţia de CEO atât pentru Tesla, cât şi pentru „SpaceX”.

Jeff Bezos a lansat Amazon în 1994, companie pe care a listat-o la bursă trei ani mai târziu. Astfel, la începutul anilor 2000, Amazon nu era nici pe departe gigantul din ziua de azi, urmând să dureze câţiva ani până să lanseze platforma de streaming Prime şi serviciul de infrastructură cloud Amazon Web Services.

De partea cealaltă, Bezos a fost interesat dintotdeauna de spaţiu. El a declarat pentru Miami Herald în 1982, după ce a absolvit liceul ca şef de promoţie, că îşi doreşte să creeze colonii pentru milioane de oameni în spaţiul cosmic. Drept rezultat al ambiţiilor sale de a părăsi Pământul, Bezos a creat în 2000 „Blue Origin”, un startup concentrat asupra zborurilor spaţiale.

Tot atunci, Musk a vândut „Zip2”, un startup lansat cu fratele său, Kimbal, către Compaq pentru aproximativ 300 de milioane de dolari, lucrând la acea vreme asupra sistemului de plăţi PayPal, vândut către eBay pentru 1,5 miliarde de dolari.

A obţinut circa 160 de milioane de dolari în urma vânzării PayPal, bani pe care i-a folosit pentru a lansa „SpaceX”, în 2002.

La început nu mi-am lăsat prietenii să investească deoarece credeam că îşi vor pierde banii. Preferam, în schimb, să îmi pierd proprii mei bani”, reiese dintr-un interviu oferit în 2018 de Musk.

În urmă cu 17 ani, „Blue Origin” şi „SpaceX” se aflau încă în faza incipientă a activităţilor și niciuna dintre cele două companii nu realizase vreo lansare.

Totuși, acest fapt nu a putut opri declanşarea rivalităţii. Aparent, discuţia dintre Musk şi Bezos nu s-a terminat cu bine când cei doi s-au întâlnit pentru a vorbi despre viitoarele proiecte privind dezvoltarea unor rachete reutilizabile.

M-am străduit să îi ofer cele mai bune sfaturi de care eram în stare, ignorându-le în mare parte pe toate”, a spus Musk în urma întâlnirii, conform cărţii „The Space Barons”, de Christian Davenport.

Celebra rivalitate a continuat în 2013. Pe atunci, „SpaceX” încerca să obţină acces exclusiv la o rampă de lansare a NASA. „Blue Origin” (împreună cu United Launch Alliance, un rival al SpaceX) a realizat un protest formal prin intermediul căruia intenţiona să blocheze accesul la rampa de lansare al companiei lui Musk. Bezos a propus astfel convertirea rampei într-un „port spaţial deschis tuturor companiilor specializate”.

Elon Musk a numit mişcarea o „tactică mincinoasă de blocare” şi a folosit ocazia pentru a ataca din nou „Blue Origin”. Într-un final, „SpaceX” a câştigat drepturile de folosire a rampei.

În fine, Mâmai recent, Musk a scris pe Twitter că „Bezos s-a retras pentru a intenta full-time procese împotriva SpaceX”. Afirmaţia vine în condiţiile în care o subsidiară a Amazon a depus un protest în cadrul Comisiei Federale pentru Comunicaţii cu privire la programul „SpaceX” pentru lansare de sateliţi.