Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manuscris al lui Einstein cu o analiză a teoriei relativității generale, scos la licitație pentru o sumă record

Un exemplar al unui manuscris al lui Albert Einstein, în care fizicianul a început calculele pentru teoria relativității generale, este estimat între două și trei milioane de euro și va fi scos la licitație de casa Christie's, anunță AFP.

Vânzarea acestuia trebuie să aibă loc la 23 noiembrie la Christie's, pentru casa Aguttes.

Acesta este, fără îndoială, cel mai valoros manuscris Einstein care a fost vreodată licitat”, a scris casa într-un comunicat oficial.

Actul este un manuscris de 54 de pagini scris în 1913 și 1914, la Zurich în Elveția, de către celebrul om de știință german, ajutat și de colaboratorul și confidentul său, Michele Besso.

Tocmai datorită inginerului elvețian, spune Christie's, „manuscrisul a ajuns, aproape ca prin minune, la noi: probabil că Einstein nu s-ar fi deranjat să păstreze ceea ce i s-a părut a fi un document de lucru”.

Abia după teoria sa relativă specială, care l-a făcut să demonstreze în 1905 formula E = mc², Einstein a început să lucreze în 1912 la o teorie a relativității generale.

În 1913, „cei doi prieteni și colegi abordează una dintre problemele cu care comunitatea științifică se confruntă de zeci de ani: anomalia orbitei planetei Mercur”, amintește Christie’s.

Cei doi oameni de știință vor rezolva această enigmă, dar nu în calculele din acest manuscris, care conține „un anumit număr de erori ce au trecut neobservate”. Când Einstein le-a văzut, nu i-a mai păsat de acest manuscris, luat de Michele Besso.

Documentele științifice autografe ale lui Einstein din această perioadă, și în general dinainte de 1919, sunt extrem de rare”, a subliniat directorul Cărți rare și manuscrise de la Christie’s, Adrien Legendre.

Un alt document cunoscut al acestei perioade cruciale din cercetările fizicianului, cunoscut sub numele de „Caietul de la Zurich” – sfârșitul anului 1912, începutul anului 1913, se află de fapt în arhivele Einstein ale Universității Ebraice din Ierusalim, în Israel.