Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine au fost cei mai afectați psihologic de pandemia de Coronavirus? - studiu israelian

Alon Hen

Primul studiu de proporții realizat în Israel a identificat categoriile cele mai afectate din punct de vedere psihologic de pandemia de Coronavirus precum cauzele tulburărilor mintale. Un profesor de neurologie din Israel a comentat pentru RFI rezultatele acestui studiu în premieră.

Reporter: Dle profesor Jean Askenasy, care a fost efectul pandemiei Coronavirus asupra stării mintale a populației Israelului.

Jean Askenasy: Pentru a răspunde mă voi folosi de un studiu foarte recent, publicat în urmă cu două luni, de profesorul Alon Hen, președintele Institutului Weizmann din Israel și directorul științific al Institutului Max Planck de la Munchen, unul dintre cei mai pertinenți specialiști în stres.

Cu ajutorul unui chestionar special întocmit, a adresat unei populații de 4.933 de pacienți, care afirmau simptome psihologice provocate de pandemie. Chestionarele au fost completate începând cu data de 9 iunie 2020 conținând răspunsuri despre situația pacienților pe o perioadă de șase săptămâni. Perioadă care a surprins și primul și al doilea val de Covid Delta. Aceasta este prima lucrare care se referă și la valul al doilea al pandemiei. Toate celelalte lucrări se refereau numai la primul val cu varianta Alfa, originară din Wuhan.

Iată rezultatele:

Cei mai afectați mintal din ambele valuri au fost:

 • femeile;
 • tinerii și vârstnicii (vârsta de mijloc a fost mai puțin afectată)
 • șomerii și cei cu stare socio-economică scăzută;
 • bolnavii cu boli cronice.

Cauzele tulburărilor mintale au fost:

 • Izolarea socială și portul măștii;
 • Schimbările în procesul educativ-școlar;
 • Șomajul;
 • Închiderea întreprinderilor și a magazinelor;
 • Falimentele;
 • Închiderea aeroporturilor sau restricțiile de zbor;
 • Restricțiile turistice;
 • Carantinele;
 • Frica de îmbolnăvire;
 • Frica de moarte.
 • Rolul mediei.

Variațiile individuale au fost mari – atât ca intensitate, cât și ca durată. Majoritatea au revenit la normal, un număr mai restrâns a condus la PTSD – sindrom de stres post traumatic, de lungă durată care constă în tulburări psihologice diverse, ca urmare a traumei provocate de pandemie.

Reporter: Ce se înțelege prin lungă durată?

Jean Askenasy: Un om care s-a îmbolnăvit în august 2020, și după un an întreg de dureri de cap, amețeli, oboseală permanentă însoțită de o proastă dispoziție, nimeni nu poate stabili dacă se va vindeca în următoarele luni sau cât va continua să sufere.

Reporter: Deci ceea ce spuneți dumneavoastră este că fenomenul afectării psihologice în urma pandemiei de Coronavirus este abia la început, nu cunoaștem decât foarte puțin.


Jean Askenasy
Jean Askenasy este un reputat neurolog de origine din România
Image source: 
Jean Askenasy

Jean Askenasy: N-aș zice că e la început, deoarece a determinat angajarea a mii de capete luminate din lumea medicinei, biologiei, și psihologiei în studierea acestor fenomene, dar este prematur să tragem concluzii.

Reporter: Care este sfatul dumneavoastră ca specialist pentru oamenii care sunt afectați psihologic de această pandemie?

Jean Askenasy: Înarmați cu concluziile despre grupele cele mai afectate și despre principalele cauze, s-a întocmit un program care este aplicat. Aș dori să atrag atenția asupra rolului mass-mediei în tulburările mintale din timpul pandemiei. În situațiile speciale de anxietate, depresie și stres – tensiune, tulburări de somn și aspectele somatice ale tulburărilor mintale, este foarte important un discernământ în prezența lor la știri sau drame legate de pandemie.

Reporter: Sunt mulți care acuză presa că întreține în mod artificial frica, că sperie lumea cu știri despre această pandemie. Ce părere aveți despre această acuzație?

Jean Askenasy: Dacă mass media anunță la fiecare oră că lumea trebuie să se vaccineze, că nu e bine să se adune sute de oameni la o nuntă pentru că transmisiunea virusului e mult mai ușoară, nu cred că poate dăuna celor suferinzi. Dar prezența bolnavilor la discuții contradictorii între diverșii comentatori, cu concluzii dramatice este de evitat. 

Reporter: În final, care este sfatul dumneavoastră pentru o persoană care suferă de anxietate din cauza acestei pandemii?

Jean Askenasy: Trebuie încercat la început unul din nenumăratele tratamente ne-medicamentoase. Numai un medic are dreptul să autorizeze începerea unui tratament sedativ sau antidepresiv. Medicamentele pentru stres sunt diferite față de cele pentru depresie și utilizarea lor trebuie făcută sub observație. Interesant este faptul că scorul anxietății, depresiei și stresului la populația generală prezintă variații.

Aș vrea să precizez că scorul de anxietate, de depresie, de stres, prezintă o curbă descrescândă, odată cu prelungirea pandemiei. Deci, în populația generală fenomenul de adaptare este prevalent celui de agravare a simptomelor. 

Într-o lucrare pe care am condus-o în 1999 am făcut un studiu asemănător, în care am ajuns la concluzia că numărul de accidente de circulație după primele două atacuri teroriste, a scăzut la al treilea și la al patrulea atac terorist, observând același fenomen al capacității de adaptare a oamenilor.

Deci capacitatea creierului și a sistemului nervos de a se adapta la orice situație este un element îmbucurător.

Jean Askenasy (născut 1929 în România) este profesor de neurologie și lucrează la Spitalul Assuta din Tel Aviv. Este membru de onoare al Acadmiei Române din 2016.

Jean Askenasy
Jean Askenasy este membru de onoare al Academiei Române
Image source: 
Wikipedia

 

 
Ascultați interviul cu profesorul Jean ASKENASY realizat de Petru CLEJ