Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mamuții ar putea fi readuși la viață. Cercetătorii au la dispoziție 15 milioane de dolari

mamuti.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

George Church, profesor la Universitatea Harvard, considerat a fi un geniu al geneticii, visează de mai mulți ani să readucă la viață un mamut, iar acum, împreună cu antreprenorul Ben Lamm, a creat în acest scop un start-up, Colossal, care dispune deja de un buget de 15 milioane de dolari, potrivit AFP.

George Church i-a convins cu proiectul său pe mai mulți investitori importanți, precum Thomas Hull, patronul studioului Legendary Entertainment, unde s-au creat filme precum  "Jurassic Park" și "Godzilla", apoi Fondul de investiții Animal Capital sau pe frații Winklevoss, cunoscuți pentru contribuția lor la crearea Facebook.

Cercetătorii consideră că readucerea la viață și înmulțirea acestor mamifere, dispărute în urmă cu cca 4000 de ani, ar putea contribui la protejarea permafrostului, acele porțiuni de sol polar care nu ar trebui să se dezghețe niciodată.

Practic, cercetătorii vor încerca să ajungă la scopul dorit prin încrucișarea ADN-ului unui elefant asiatic cu cel prelevat de la fosilele de mamuți lânoși descoperite în diverse regiuni

Ideea că mamuții ar putea contribui la protejarea permafrostului, a cărui topire ar însemna creșterea semnificativă a  emisiilor de CO2 în atmosferă, a apărut în urmă cu douăzeci de ani.

După cum explică geograful britanic Paul Mann, pe vremea când mamuții (dar și alte animale mari din epoca glaciară) se deplasau prin tundră, striveau iarba și mușchii vegetali și tasau bine zăpada, izolând astfel mai bine, din punct de vedere termic, solul de dedesubt

Un experiment în acest sens se desfășoară în Siberia unde, începând cu 1996, pe o suprafață de 16kmp de tundră, care se prezintă în aceleași condiții ca cele din vremea mamuților, au fost eliberate mai multe animale mari. Iar rezultatele sunt destul de încurajatoare, explică Charlotte Wrigley, cercetătoare la Queen Mary University din Londra.

Articolul integral aici