Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primele plângeri ale turiștilor spațiali: toaletele fără intimitate și pizza rece

Miliardarul Elon Musk anunță că primul echipaj civil din istoria navetei SpaceX a avut parte de „provocări" cu toaleta şi a cerut un cuptor cu microunde.

Musk a declarat pe Twitter că SpaceX trebuie să își îmbunătăţească dotările pentru următorul său zbor spaţial-turistic.

Asta după ce a primit chestionarul cu opiniile echipajului „Inspiration4”, alcătuit din patru astronauţi civili, care a decolat săptămâna trecută la bordul navei spaţiale Crew Dragon a SpaceX, aterizând pe Pământ în weekend.

Magnatul american s-a întâlnit personal cu echipajul în Florida, iar apoi a răspuns la întrebările utilizatorilor cu privire la planurile companiei pentru următoarea misiune. Elon Musk a spus că următorul zbor va avea "toalete modernizate", adaugând că „am avut unele provocări în acest sens".

Acesta nu a detaliat însă care au fost aceste provocări sau cum anume vor fi modernizate toaletele.

Unul dintre pasagerii echipajului „Inspiration4”, Jared Isaacman, a declarat pentru publicaţia Insider, că toaleta pentru Crew Dragon era situată pe tavanul navei spaţiale şi avea o cupolă de sticlă, ceea ce a însemnat că membrii echipajului aveau o vedere de 360 de grade în timp ce o foloseau.

Nu este o dram de intimitate. Ai un fel de „perdea” de intimitate care taie partea superioară a navei spaţiale, astfel încât să te poţi separa într-un fel de ceilalţi", a declarat Isaacman, care a mai adăugat că învăţarea utilizării toaletei pe nava spaţială face parte din pregătirea riguroasă a astronauţilor civili înainte de zbor.

Totodată, Musk a mai spus că următorul zbor va avea un mic cuptor pentru încălzirea alimentelor, precum şi Wi-Fi furnizat de Starlink, proiectul de internet prin satelit al SpaceX.

Amintim, echipajul misiunii „Inspiration4” a mâncat şi o pizza rece în timpul zborului de trei zile.

Drept compensație, în timp ce se aflau în spaţiu, membrii echipajului au discutat cu Elon Musk, dar şi cu actorul Tom Cruise, invitat special pentru a le face acestora o surpriză.